• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Ισχυρές απώλειες παρά την παράταση των περικοπών από τον OPEC+

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου απέτυχαν να συνεχίσουν σε θετικό έδαφος τη Δευτέρα, παρά την απόφαση του OPEC+ να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που ωστόσο ήταν ευρέως αναμενόμενη ενώ ενίσχυσε ανησυχίες για τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου.

    Ειδικότερα, το West Texas Intermediate για παράδοση Απριλίου υποχώρησε κατά 1,23 δολ., ή -1,5%, για να διαμορφωθεί στα 78,74 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε με συνολική άνοδο 4,6%.

    Την ίδια ώρα, το Brent Μαΐου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έχασε 75 σεντς, ή -0,9%,  για να διαμορφωθεί στα 82,80 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επέκταση των περικοπών στην παραγωγή από τον OPEC+ μπορεί να υποδεικνύει μια ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση από τον όμιλο. Παράλληλα, άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ ασκούν επίσης πίεση στον OPEC+, αναγκάζοντας τον να περιορίσει τη δική του παραγωγή για να διατηρήσει υψηλά τις τιμές.

    Υπενθυμίζεται πως οι οποίες ανήλθαν ξανα σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με τη Ρωσία μάλιστα, να ανακοινώνει πως θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή και τις εξαγωγές κατά επιπλέον 471.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο. Ο OPEC+ είπε ότι η εθελοντική περικοπή της Ρωσίας είναι επιπλέον της εθελοντικής μείωσης κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που είχε προαναγγείλει τον Απρίλιο του 2023, η οποία εκτείνεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024.

    Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο την Κυριακή για συνομιλίες, αλλά το Ισραήλ αποφάσισε να μην συμμετάσχει αφού η Χαμάς προφανώς αρνήθηκε να παράσχει κατάλογο των ζωντανών ομήρων, σύμφωνα με τους The New York Times .

    Διαβάστε επίσης

    Χαμάς: Δεν ξέρουμε ποιοι από τους ομήρους είναι ακόμη ζωντανοί

    Χρυσός: Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά, επιστρέφοντας πάνω από τα 2.100 δολάρια

    Ευρωαγορές: Επιφυλακτικό άνοιγμα εβδομάδας ενόψει ΕΚΤ – Οριακές απώλειες για τον Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ