• Business

    Charles Liang: Πώς η ταινία «The Day After Tomorrow» βοήθησε τον CEO της Super Micro να γίνει σήμερα δισεκατομμυριούχος!

    Charles Liang

    Charles Liang


    Η μεγάλη πρωταγωνίστρια πίσω από το άλμα του S&P 500 την περασμένη Παρασκευή, η οποία τον οδήγησε σε νέο ιστορικό υψηλό έπειτα από 2 χρόνια, ήταν σίγουρα η Super Micro Computer.

    Η τεχνολογική εταιρεία, εισηγμένη στον Nasdaq, ανακοίνωσε εκείνη την ημέρα μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και πολύ ισχυρές οδηγίες για το 2024, κλείνοντας με άνοδο 35,94%, παρασύροντας μαζί της και σχεδόν όλες τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, με την AMD μάλιστα να κλείνει εκείνη την ημέρα με την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των μετοχών του S&P 500 με άνοδο άνω του 7%.

    Η επιτυχία της Super Micro Computer δεν ήταν πάντως παροδική, καθώς από την αρχή του περασμένου έτους έχει καταγράψει άλμα 430%, ξεπερνώντας κάθε άλλη από τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και της μεγάλης πρωταγωνίστριας του 2023, Nvidia.

    Κάπως έτσι, ο επικεφαλής της Super Micro, ο CEO Charles Liang, είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται. Ο Liang κατέχει το 12% της εταιρείας καθώς και έναν αριθμό δικαιωμάτων προαίρεσης, τα οποία αξίζουν πλέον 3,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Indexο.

    Γεννημένος στην Ταϊβάν, ο Liang, 66 ετών σήμερα, ήρθε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Άρλινγκτον. Αφού εργάστηκε σε πολλές εταιρείες υπολογιστών, ίδρυσε τη Super Micro το 1993 με τη σύζυγό του, Sara Liu, η οποία δούλευε εκεί ως ταμίας και η οποία σήμερα είναι αντιπρόεδρος της.

    Πάντως, μια σημαντική στιγμή της εταιρείας, όπως ο ίδιος ο Liang αναφέρει στην επίσημη σελίδα για την ιστορία της εταιρείας του, ήρθε το 2004, όταν… παρακολούθησε την ταινία καταστροφής «The Day After Tomorrow». Όπως εξηγεί ο ίδιος, «με βάση την ιστορία της ταινίας για το πόσο τρομερή υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αποφάσισα ότι η Super Μicro θα πρέπει να σχεδιάσει τροφοδοτικά υψηλής απόδοσης και στη συνέχεια ολόκληρα συστήματα και κέντρα δεδομένων».

    Αυτή η απόφαση για την επικέντρωση σε συστήματα και εξαρτήματα ισχύος υψηλής απόδοσης έδωσε αποτελέσματα με το ξέσπασμα της «τρέλας της Τεχνητής Νοημοσύνης» το 2023, καθώς αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για τα συστήματα που θα τρέξουν τις ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές.

    Η Super Micro επωφελήθηκε από τη μεγάλη ζήτηση για τους διακομιστές της, οι οποίοι εκτελούν εφαρμογές ΑΙ.

    Η περιουσία του Liang αυξήθηκε πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια μόνο την Παρασκευή, όταν η Super Micro ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το πιο πρόσφατο τρίμηνο. Ανέφερε προσωρινά έσοδα άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταρρίπτοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ,που τοποθετούσαν τα έσοδα στα 2,8 δισεκατομμύρια.

    Πάντως δεν ήταν όλα ρόδινα για την εισηγμένη στον Nasdaq τα προηγούμενα χρόνια. Η χειρότερη χρονιά της ήταν το 2018, όταν μάλιστα είχε οδηγηθεί σε προσωρινή διαγραφή από τον δείκτη, μετά από καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων. Την ίδια εποχή η Super Micro είχε αναγκαστεί να δανειστεί 13 εκατ. δολάρια από τη σύζυγο του αδελφού του Charles Liang, Steve Liang, ο οποίος είναι επικεφαλής της ταϊβανέζικης Ablecom Technology, προκειμένου να αποπληρώσει δύο δάνεια.

    Διαβάστε επίσης

    Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Όχι» στην «πλάγια» επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου

    Κασσελάκης: «Επιστολική ψήφος: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;»

    Προσοχή: Δεν… έχετε πακέτο από τα ΕΛΤΑ – Μεγάλη απάτη με SMS από Σρι Λάνκα και Βιετνάμ-Τι πρέπει να κάνετε



    ΣΧΟΛΙΑ