• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Επιφυλακτικό άνοιγμα εβδομάδας ενόψει ΕΚΤ – Οριακές απώλειες για τον Stoxx 600

    • NewsRoom
    Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Χρηματιστήριο του Λονδίνου


    Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Δευτέρας στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι ευρωαγορές ετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις της EKT την ερχόμενη Πέμπτη.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, παρόλο που ο πληθωρισμός δείχνει νέα σημάδια χαλάρωσης. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα πρέπει να δει περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης —που σήμερα ανέρχεται στο 2,6%— προτού εξετάσει την πρώτη του μείωση επιτοκίων.

    Οι αναλυτές της Berenberg Economics τιμολογούν σε μια αρχική μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο καθώς ο ρυθμός αποπληθωρισμού επιβραδύνεται, φτάνοντας τελικά τον στόχο της τράπεζας για 2% έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    Οι Ευρωαγορές έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με κέρδη, με την ορμή του ράλι πάντως να έχει μειωθεί σε σχέση με την αρχή του χρόνου. Τη Δευτέρα, οι επενδυτές στην Ευρώπη είδαν στις ασιατικές αγορές τον δείκτη Nikkei να ξεπερνά για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 40.000 μονάδες, ενώ στο άνοιγμα της Wall Street να κινείται μουδιασμένα, εν αναμονή και των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

    Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε τη Δευτέρα στις 497,41 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες -0,03%, με τον κλάδο των εταιρειών εξόρυξης να σημειώνει απώλειες 1,24%, ενώ ήπια ανοδικά να κινείται ο κλάδος της τεχνολογίας (+0,8%).

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.640,33 μονάδες με απώλειες -0,55% ενώ στο -0,11% έκλεισε ο DAX, στις 17.716,17  μονάδες. Αντίθετα ανοδικά έκλεισε ο γαλλικός  CAC 40 στις 7.956,41 μονάδες με κέρδη 0,28%.

    Στον νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 32.912,34 μονάδες με οριακές απώλειες -0,07% ενώ θετικά ολοκλήρωσε τη Δευτέρα ο ισπανικός IBEX 35 στις 10.069,80 μονάδες 0,05%.

    Σε επίπεδο μετοχών, η μετοχή της ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας Grifols επανήλθε με νέες απώλειες -9,96%, ακολουθώντας το -35% της προηγούμενης Πέμπτης, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.  Η διαπραγμάτευση της μετοχής σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα αφού η εταιρεία ανέφερε πτώση 72% στα κέρδη του 2023, καθώς συνέχισε να πιέζεται μετά από μια έκθεση από το hedge fund Gotham City Research, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τον λογιστικό δείκτη και το χρέος της Grifols.

    Διαβάστε επίσης:

    Χριστοδουλίδης: Τηλεφωνική επικοινωνία με Φον ντερ Λάιεν – Τι συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα

    ΣΥΡΙΖΑ για Γεωργόπουλο: Υπερέβη κάθε όριο ψεύδους

    Παραλείπετε το πρωινό; Δείτε από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύετε



    ΣΧΟΛΙΑ