• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: «Ψυχραιμία» για Ταϊβάν, «ψυχρολουσία» από τη FED – Πτώση 1,23% για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με την αγορά να παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και τις σφοδρές αντιδράσεις της Κίνας, η Wall Street ολοκλήρωσε με απώλειες την Τρίτη, σε μια ημέρα με έντονη μεταβλητότητα.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε στις 32.396,17 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες -1,23%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 4.091,19 μονάδες με πτώση -0,67% ενώ ο  Nasdaq στις 12.348,76 μονάδες με οριακή υποχώρηση -0,16%.

    Η Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε τελικά στην Ταϊβάν το απόγευμα της Τρίτης, συνοδευόμενη από την αντιπροσωπία του Κογκρέσου, αψηφώντας τις απειλές του Πεκίνου. Η Πελόζι μίλησε για στήριξη και αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, και τόνισε πως ο κόσμος έχει να επιλέξει  μεταξύ του απολυταρχισμού και  της δημοκρατίας.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψή της στην Ταϊβάν προκάλεσε εκνευρισμό στο Πεκίνο, το οποίο ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί, ενώ έκανε λόγο για «παραβίαση της κυριαρχίας της». Μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από την Ταϊβάν, ενώ σημειώθηκε μεγάλος αριθμός  κυβερνοεπιθέσεων.  Την ίδια ώρα,  και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ κινούνται κοντά στο νησί.

    Πάντως, η είδηση της άφιξης της Πελόζι στην Ταϊπέι έδειξε να μην προκαλεί τόσο μεγάλο άγχος στις αγορές. Η Wall Street κατάφερε μάλιστα να περιορίσει τις πιέσεις και να περάσει και σε θετικό έδαφος.

    Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε ξανά μετά τις νέες δηλώσεις αξιωματούχων της FED, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας:

    Ο Πρόεδρος της Fed Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια να συνεχίσει με αυξήσεις κατά τρίμηνο έως τις αρχές του δεύτερου τριμήνου το 2023.

    Η Πρόεδρος της Fed Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη δουλειά μπροστά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

    Αργότερα, η Loretta Mester, πρόεδρος της Fed Κλίβελαντ, ανέφερε πως  απαιτούνται αρκετοί ακόμη μήνες απόδειξης ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί πριν η Fed ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με άνοδο (Salesforce 0,44%,  Travelers 0,28%,  Walmart  0,11%, UnitedHealth Group 0,01%). Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Caterpillar (-5,82%), καθώς απογοήτευσε με τα στοιχεία δεύτερου τριμήνου. Η Boeing έκλεισε με πτώση -3,42% ενώ η Intel έκλεισε στο -2,57%.

    Εκτός Dow Jones, η μετοχή της Uber έκλεισε με άλμα 18,9% αφού η εταιρεία  ανέφερε θετικές τριμηνιαίες ταμειακές ροές για πρώτη φορά και προέβλεψε λειτουργικά κέρδη τρίτου τριμήνου πάνω από τις εκτιμήσεις. Άνοδο 12.25% σημείωσε και η μετοχή της Pinterest καθώς η Elliott Investment Management αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος στην υπηρεσία κοινής χρήσης εικόνων, λέγοντας ότι είχε «σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης».

    Διαβάστε επίσης:

    Ήπια άνοδος του πετρελαίου εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+

    Νέα άνοδος των τιμών του χρυσού με το βλέμμα στην Ταϊβάν



    ΣΧΟΛΙΑ