• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια άνοδος του πετρελαίου εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+

    • NewsRoom


    Το πετρέλαιο σημείωσε ήπια άνοδο στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+. H άνοδος που σημειώθηκε ήταν της τάξεως του 0,6% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 94,42 δολάρια.

    Ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την πρόβλεψή του για πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου φέτος κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 800.000 bpd, ανέφεραν τρεις εκπρόσωποι στο Reuters. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν 1,65 δολάρια ή 1,7%, στα 101,68 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,60 δολ. ή 1,7%, στα 95,49 δολάρια.

    Πως επηρεάζει το πετρέλαιο η κρίση στην Ουκρανία

    «Υπάρχει πολύ περισσότερη αβεβαιότητα αυτή τη φορά», δήλωσε ο Craig Erlam από τον χρηματιστηριακό OANDA της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ +. «Η απόφαση αυτή την εβδομάδα θα μας πει πόσο ενοποιημένη είναι ακόμα η ομάδα».

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο τροφοδότησε τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη. Τον Μάρτιο, το Brent εκτινάχθηκε κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των 147,50 δολαρίων το βαρέλι. Όμως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης έχουν επισκιάσει τη στενή προσφορά.

    Έρευνες έδειξαν ότι τα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία πάλεψαν για δυναμική τον Ιούλιο καθώς η παγκόσμια ζήτηση και οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας για τον COVID-19 επιβράδυναν την παραγωγή. «Αυτές οι αναγνώσεις δεν έκαναν τίποτα για να μετριάσουν τους φόβους της ύφεσης», δήλωσε ο Tamas Varga στη χρηματιστηριακή εταιρεία πετρελαίου PVM.

    Τι προκαλεί στις αγορές η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

    Το σύννεφο στην αγορά προκαλεί ανησυχίες ότι η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Οι μετοχές διολίσθησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν λόγω των ανησυχιών για την επίσκεψη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζικές και άλλες εταιρείες που είπαν ότι βοήθησαν στην πώληση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων στην Ανατολική Ασία. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη για να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Υποστηρίζοντας επίσης τις τιμές του αργού, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 500.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Σε τροχιά «σύγκρουσης» ΗΠΑ – Κίνα λόγω της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν



    ΣΧΟΛΙΑ