• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα άνοδος των τιμών του χρυσού με το βλέμμα στην Ταϊβάν

    • NewsRoom
    Ραβδοι χρυσού - χρυσός - τμή χρυσού


    Το ανοδικό ράλι του χρυσού συνεχίστηκε για πέμπτη μέρα, με το πολύτιμο μέταλλο και άλλα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία να ολοκληρώνονται υψηλότερα μετά την προσγείωση της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, πυροδοτώντας όρκους για αντίποινα από το Πεκίνο.

    Επηρεάστηκε επίσης στα σχόλια δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Federal Reserve που είπαν ότι η απομάκρυνση της κεντρικής τράπεζας από τα επιθετικά σχέδια αύξησης των επιτοκίων δεν ήταν πιθανή μέχρι να υποχωρήσει ο υψηλός πληθωρισμός.

    Οι δείκτες

    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού GC00, -0,17% GCZ22, -0,17% που έληξαν τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 7,90 δολάρια ή 0,1%, διαμορφώνοντας στα 1.789,70 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 5 περιόδων και το μεγαλύτερο σερί νικών για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.
    • Το συμβόλαιο για το ασήμι SI00, -1,80% SIU22, -1,80% που λήγει τον Σεπτέμβριο, έχασε 6 σεντς, ή 0,3%, για να κλείσει στα 20,14 $.
    • Τα συμβόλαια της πλατίνας PL00, -0,43% PLV22, -0,43% που λήγουν τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 0,4% στα 905 $ ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο PA00, -6,47% PAU22, -6,47% συμβόλαια που λήγουν τον Σεπτέμβριο σημείωσαν πτώση 5% στα 2.090 $.
    • Οι τιμές του χαλκού HG00, -1,52% HGU22, -1,52% υποχώρησαν 0,7% για να τελειώσουν στα 3,5185 $ ανά λίβρα.

    Η ανάλυση των ειδικών

    Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί σχεδόν 100 δολάρια ανά ουγγιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το χαμηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με το FactSet. Οι αναλυτές απέδωσαν το σκέλος υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα στα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.  Ωστόσο, την Τρίτη, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μαίρη Ντέιλι, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν είναι καθόλου κοντά» στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού, σε συνέντευξή της στο CNBC.

    Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι ελπίζει ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι πιο αργός αργότερα μέσα στο έτος, αλλά επανέλαβε τον Νταλί λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από το εάν ο πληθωρισμός, στο 9,1% τον Ιούνιο, θα αρχίσει να επιβραδύνεται. Το νέο σχόλιο της Fed πρόσθεσε λάδι στη συζήτηση για το εάν τα στοιχήματα των επενδυτών σε μια περιστροφή της κεντρικής τράπεζας μακριά από τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές της θα μπορούσαν να στραβώσουν.

    Ο χρυσός και άλλα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία επωφελήθηκαν επίσης την Τρίτη από έναν διαφορετικό άνεμο: την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Το ταξίδι της Πελόζι, που ήρθε στον απόηχο μιας τεταμένης και «ειλικρινούς» τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αναζωογόνησε τους φόβους για τεταμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

    «Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα υποστηρίξει την όρεξη για κινδύνους σύντομα», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, σε σχόλια μέσω email. Το δολάριο DXY, 0,69% ήταν 0,7% υψηλότερο έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων, ενώ οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν κυρίως, με τον δείκτη S&P 500 SPX, -0,18% 0,3% χαμηλότερα στον τελευταίο έλεγχο την Τρίτη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου TMUBMUSD10Y, 2,743% ήταν επίσης υψηλότερη κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,73%.

     

    Διαβάστε επίσης

    Σε τροχιά «σύγκρουσης» ΗΠΑ – Κίνα λόγω της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

    Νάνσι Πελόζι από Ταϊβάν: «Η αλληλεγγύη των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ» – Κλιμακώνεται η κινεζική αντίδραση



    ΣΧΟΛΙΑ