• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq, εν μέσω ανησυχίας για τον πληθωρισμό και αναμονής εταιρικών αποτελεσμάτων

    • NewsRoom
    wall street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τη Μεγάλη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος την ώρα που Nasdaq και S&P 500 έκλειναν σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Αν και η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στις εταιρικές ανακοινώσεις, αναμένοντας τα αποτελέσματα τριμήνου των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, η ανησυχία γύρω από τον πληθωρισμό συνεχίζει να είναι αυξημένη, ειδικά μετά το άλμα που καταγράφεται στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για διάφορα εμπορεύματα, όπως το καλαμπόκι, όπου η τιμή του βρέθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών ή τον χαλκό, που κινείται κοντά σε υψηλό 10ετίας.

    Η άνοδος των τιμών των υλικών, καθώς η οικονομία επιστρέφει σταδιακά προς την κανονικότητα, μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις σε διάφορες εταιρείες, όπως αυτές του εμπορίου βασικών καταναλωτικών αγαθών ή εταιρείες που θα αναγκαστούν να χρησιμποιήσουν ακριβότερες πρώτες ύλες. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία πως η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μια ταχύτερη του αναμενόμενου άνοδο του πληθωρισμού, οδηγώντας πιο γρήγορα στο σημείο καμπής για την αλλαγή στάση στη νομισματική πολιτική της FED, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    Κάπως έτσι, η αγορά αναμένει με αγωνία την συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, την Μεγάλη Τετάρτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και η αγορά δεν αναμένει η συνεδρίαση να λάβει κάποια απόφαση για αλλαγή στρατηγικής, οι επικείμενες δηλώσεις Πάουελ για την πορεία του πληθωρισμού, την ανεργία και την ανάπτυξη τραβούν ήδη πάνω τους το ενδιαφέρον.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.981,57 μονάδες, με απώλειες 0,18%. Αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε στις 4.187,62 μονάδες, με άνοδο  0,18% ενώ ο Nasdaq στις 14.138,78 μονάδες, με άνοδο 0.87%.

    Από τις εταιρίες του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι American Express (4,16%), Boeing (1,28%) και Goldman Sachs (1,23%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι P&G (-2,00%),  Coca-Cola (-1,49%) και Walmart (-1,42%).

    Μετά το τέλος των συνεδριάσεων, η Tesla ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων καθώς και αύξηση των πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 438 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο ή 39 cents ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη 16  εκατ. δολαρίων ή  2 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 74% στα 10,39 δισ. δολάρια από 5,99 δισ. δολάρια πριν ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 10,48 δισ. δολάρια, με τη μετοχή να υποχωρεί στη μετασυνεδριακή διαδικασία κατά -1,82%. Στην κανονική διάρκεια είχε κλείσει με άνοδο 1,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ