• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με νέες απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα, ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε πάνω από τη Wall Street την Παρασκευή, μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole, παρέμεινε και τη Δευτέρα, με τους βασικούς δείκτες να διευρύνουν τις απώλειές τους.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.098,99 μονάδες, με απώλειες 0,57%, ο  S&P 500 στις 4.030,61 μονάδες με πτώση 0,67% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε στις 12.017,67 μονάδες με απώλειες -1,02%.

    Η αγορά παραμένει προβληματισμένη για τις επόμενες κινήσεις της FED. Ο Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική σύσφιξης για μεγάλο ακόμα διάστημα, επιμένοντας στις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει υποχώρηση της οικονομίας και «πόνος» – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της FED δεν άφησε κάποια ένδειξη για το μέγεθος της επόμενης αύξησης που αναμένεται τον Σεπτέμβριο και αν αυτή θα είναι ξανά της τάξης των 75 μονάδων βάσης ή μικρότερη, της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

    Επιπλέον, η αγορά αναμένει μια σειρά από σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη τιμών παραγωγού της Κίνας και του Δίκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης την Τετάρτη, αλλά και των αποτελεσμάτων για την ανεργία στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

    Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο τεχνολογικός κλάδος είχε τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς αυτό το κλίμα οδήγησαν σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Μάλιστα, η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημείωσε νέο υψηλό 15 ετών, φτάνοντας έως το 3,489%, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έφτανε έως το 3,13%.

    Αντίθετα, μεγάλος κερδισμένος ήταν ο κλάδος της ενέργειας καθώς το πετρέλαιο ανέκαμψε κατά 4% υπό τον φόβο μιας μείωσης της παραγωγής από τον OPEC+.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος, με τη σημαντικότερη άνοδο να σημειώνουν η Walmart (0,97%) – η οποία προσφέρεται να αγοράσει το 47% της νοτιοαφρικανικής εταιρείας λιανικής Massmart που δεν κατέχει ήδη για 377,6 εκατομμύρια δολάρια –  η  Chevron ( 0,75%) και η
    Boeing (0,54%). Οριακή άνοδο σημείωσαν επίσης η  Verizon και η UnitedHealth.

    Αντίθετα, από τις υπόλοιπες 25 μετοχές του δείκτη που έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Salesforce (-3,04%) και η 3M (-2,09%), ενώ Merck , American Express, Dow, Apple, Intel και Microsoft έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%.

    Από τις μετοχές του S&P 500 τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Diamondback Energy (3,98%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η μετοχή της εταιρείας τεχνολογίας παράδοσης και κατασκευής φαρμάκων Catalent (-7,44%) που ανακοίνωσε  χαμηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα τριμήνου και απογοητευτικές  προοπτικές εσόδων για ολόκληρο το έτος.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, η κινεζική Pinduoduo έκλεισε με άλμα 14,71% καθώς ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Άλμα 4% για το WTI έφερε η ανησυχία για μείωση της παραγωγής του OPEC+

    Σχεδόν αμετάβλητος ο χρυσός – Παρέμεινε στα 1.749,70 δολάρια

    Κοντά στο 1% οι απώλειες στις ευρωαγορές μετά το sell off της Παρασκευής



    ΣΧΟΛΙΑ