• Σχόλιο Αγοράς

    Κοντά στο 1% οι απώλειες στις ευρωαγορές μετά το sell off της Παρασκευής

    • NewsRoom


    Υποχώρησαν οι τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της τεχνολογίας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων από κεντρικούς τραπεζίτες για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,8% στις 422,65 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κατρακυλά 2,4%. Οι απώλειες ήρθαν στη σκιά του νέου ράλι των αποδόσεων, με την απόδοση στο γερμανικό 10ετές να κερδίζει 10 μονάδες βάσης σε υψηλό δύο μηνών.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Isabel Schnabel προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δράσουν με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού. Και άλλα μέλη της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων οι Francois Villeroy και Martins Kazaks, επίσης έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται για άλλο ένα μεγάλο βήμα στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Σεπτέμβριο.

    Οι δηλώσεις τους ακολούθησαν την επιθετική ρητορική του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell την Παρασκευή η οποία έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αφήσει το πόδι από το γκάζι, συνεχίζοντας τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

    Οι αγορές πλέον δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

    Τι έδειξαν οι δείκτες

    Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,6% και έκλεισε στις 12.892,99 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,8% στις 6.222,28 μονάδες. Οι αγορές στη Βρετανία παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,9%.

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper ζήτησε και νέα οικονομική βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας τον λογαριασμό της συνολικής βοήθειας στα 19 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άλμα 3%.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο κοντά στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

    Ericsson και Nokia τερματίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ρωσία

    Ο CEO της Shell προειδοποιεί: Η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει πολλούς χειμώνες



    ΣΧΟΛΙΑ