• Σχόλιο Αγοράς

    Άλμα 4% για το WTI έφερε η ανησυχία για μείωση της παραγωγής του OPEC+

    • NewsRoom


    Το WTI σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι πιθανές περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και οι συγκρούσεις στη Λιβύη βοήθησαν να αντισταθμιστεί το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και οι τρομερές προοπτικές για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

    Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει εκτοξευθεί φέτος, με το Brent να πλησιάζει το υψηλό ρεκόρ των 147 δολαρίων τον Μάρτιο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι αυξανόμενοι φόβοι για τα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό και τους κινδύνους ύφεσης επιβαρύνουν έκτοτε την αγορά. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του πετρελαίου σημείωσε άνοδο $3.95, ή 4.2%,για να καθοριστεί στα  $97.01 το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) έθεσε την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο περικοπών παραγωγής, οι οποίες σύμφωνα με πηγές θα μπορούσαν να συμπέσουν με ώθηση της προσφοράς από το Ιράν σε περίπτωση που συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση. «Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται με τις ελπίδες για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του για την αποκατάσταση της ισορροπίας της αγοράς ως απάντηση στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν», δήλωσε η Sugandha Sachdeva, αντιπρόεδρος έρευνας εμπορευμάτων στη Religare Broking.

    Ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τους συμμάχους παραγωγούς, συνεδριάζει για να καθορίσει πολιτική στις 5 Σεπτεμβρίου. Η άνοδος του πετρελαίου περιορίστηκε από το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έφτασε σε υψηλό 20 ετών τη Δευτέρα, αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve σηματοδότησε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

    «Ενώ ένα ισχυρό δολάριο περιορίζει τις ευρείες τιμές των εμπορευμάτων, το ζήτημα της υποπροσφοράς στις αγορές πετρελαίου πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανοδική προκατάληψη», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng. Οι αναταραχές στην πρωτεύουσα της Λιβύης το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα 32 θανάτους, προκάλεσαν ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει σε μια πλήρη σύγκρουση και να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου από το έθνος του ΟΠΕΚ.

     

    Διαβάστε επίσης

    «Πράσινο φως» από το ΔΝΤ – Χρηματοδοτεί το Πακιστάν για να αποφύγει την χρεοκοπία

    Ελληνικά ομόλογα: Πάνω από το 4% η απόδοση του 10ετούς

    ΕΕ: Υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τάχθηκε το Βέλγιο



    ΣΧΟΛΙΑ