• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με ήπιες απώλειες η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την προειδοποίηση Πάουελ

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το ενδιαφέρον να βρίσκεται στραμμένο ξανά στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Το Κίεβο απέρριψε το τελεσίγραφο της Μόσχας για την παράδοση της Μαριούπολης, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Ο Ζελένσκι, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός τρίτο παγκόσμιου πολέμου, δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο θέσει η Ρωσία, ενώ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ουκρανικού λαού σε δημοψήφισμα.

    Την ίδια ώρα, η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, με την αγορά να ανησυχεί για την πιθανότητα αυτά να περιλαμβάνουν και τον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Κάτι που ήδη προκάλεσε ισχυρή άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού. Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα, όπου και θα αποφασιστεί και η απάντησή τους στην ενεργειακή κρίση.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποιούσε πως η FED θα μπορούσε να προχωρήσει και σε μεγαλύτερες αυξήσεις βασικών επιτοκίων από αυτές των 25 μονάδων βάσης, αν η κατάσταση με τον υψηλό πληθωρισμό το απαιτούσε. Η FED προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην πρώτη της άνοδο επιτοκίων από το 2018, ενώ άναψε σήμα για άλλες 6 παρόμοιες κινήσεις μέσα στο έτος.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.552,99 μονάδες με απώλειες -0,58%, ο S&P 500 στις 4.461,18 μονάδες με πτώση -0,04% ενώ ο Nasdaq στις 13.838,46 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,40%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Chevron (1,81%) και η Dow (1,54%), εκμεταλλευόμενες το άλμα 7% του  WTI, ενώ ακολούθησε η μετοχή της Travelers (1,26%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσε η Boeing (-3,60%), μετά και το νέο πολύνεκρο δυστύχημα με Boeing 737 στην Κίνα, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των  Home Depot (-3,35%) και  Salesforce (-2,33%).

    Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο είδε την απόδοσή του να ανεβαίνει στο 2,3% προκαλώντας απώλειες στις τεχνολογικές μετοχές, με τη μετοχή της Meta να υποχωρεί κοντά στο 2,3%.

    Διαβάστε επίσης

    Ράλι για τις τιμές του πετρελαίου, άνοδος 7% για WTI, στα 115 δολάρια το Brent

    Μικτά πρόσημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόρριψη του τελεσίγραφου της Μόσχας



    ΣΧΟΛΙΑ