• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόρριψη του τελεσίγραφου της Μόσχας

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής ολοκλήρωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνέχισε να επιβαρύνει το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς.

    Οι αγορές συνεχίζουν να αναστατώνονται από τα γεγονότα στην Ουκρανία καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι εάν αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτό θα σήμαινε την έναρξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

    «Εάν αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον Φαρίντ Ζακαρία του CNN που μεταδόθηκε το πρωί της Κυριακής.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ρωσία έθεσε τελεσίγραφο στο Κίεβο για την παράδοση της Μαριούπολης. Η Ουκρανία απέρριψε τη Δευτέρα το τελεσίγραφο, ενώ νέοι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν ξανά σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη που προέρχεται από μια αναδυόμενη υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron του ιού.

    Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.442,39 μονάδες με άνοδο 0,51%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  14.326,97 μονάδες  με πτώση 0,60% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις  6.582,33 μονάδες  σημειώνοντας πτώση 0,57%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  24.294,71 μονάδες με άνοδο 0,30% και στην Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε στις  35 8.389,20 μονάδες  σημειώνοντας πτώση 0,34%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 454,79 μονάδες με άνοδο 0,04%

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε την Παρασκευή αυτή της γερμανικής εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων και όπλων, Rheinmetall , που έκλεισε με άνοδο +9,12%.

    Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της φιλανδικής εταιρείας παραγωγής ελαστικών, Nokian Tyres, κλείνοντας με πτώση -13,30%.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζερόμ Πάουελ: Αν χρειαστεί θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων

    Χρηματιστήριο: Το πετρέλαιο ανεβάζει ΕΛΠΕ, Motor Oil – Kέρδη μόνο για την ΕΤΕ από τις τράπεζες

    Νικέλιο: Νέα βουτιά κατά 15% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου



    ΣΧΟΛΙΑ