• ΑΓΟΡΕΣ

    Τζερόμ Πάουελ: Αν χρειαστεί θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής Fed

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed


    Η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες  αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εάν το έκρινε απαραίτητο για την μείωση του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού, αναφέρει ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο συνέδριο της της National Association of Business Economics.

    Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του Πάουελ, το οποίο περιγράφει το Reuters, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την πολύ ισχυρή αγορά εργασίας στη χώρα και τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, τονίζοντας την ανάγκη για μια κίνηση της FED με ταχύτητα.

    Αναφέρει επίσης πως η FED θα μπορούσε να ξεκινήσει τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού της φέτος τον Μάιο.

    «Υπάρχει προφανής ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα για να επιστρέψουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», αναφέρει.

    «Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε», προσθέτει.

    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε για πρώτη φορά από το 2018 τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ άφησε ανοικτό να προχωρήσει σε ακόμα 6 αυξήσεις μέσα στη χρονιά.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Ενέκρινε την πρώτη αύξηση βασικών επιτοκίων από το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης – Άλλες 6 αυξήσεις το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ