• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας – Επιστροφή του Nasdaq στις 12.000 μονάδες

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Κοντά στα υψηλά ημέρας έκλεισε η Wall Street, με τους τρεις κύριους δείκτες να κλείνουν τελικά σε θετικό έδαφος, χάρη στην αντεπίθεση της τελευταίας στιγμής.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.128,05 μονάδες με άνοδο 0,11%, ο S&P 500 στις 4.147,62 μονάδες με κέρδη 0,28% ενώ ο Nasdaq στις 12.070,59 μονάδες με άνοδο 0,92%

    H Tesla βοήθησε για μια ακόμα ημέρα τον S&P 500 και τον Nasdaq κλείνοντας στο +2,38%, ενώ η Rivian έκλεισε στο +8,52% και  η Lucid στο +6,58%.

    Η αγορά ξεκίνησε με δυσκολίες την ημέρα, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις λιανικές πωλήσεις των Ιανουάριο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3% όταν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 1,9%. Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απογοήτευσαν την αγορά, καθώς έδωσαν ένα σήμα πως η αμερικανική οικονομία έχει αυξημένες αντοχές παρά την επιθετική πολιτική της FED για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, δίνοντας έτσι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα δυνατότητα για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων. Άλλωστε, η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης θεωρείται πως επηρεάζει αρνητικά την πορεία του πληθωρισμού.

    «Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και όσο συμβαίνει αυτό, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σταθερός», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance σε σημείωμα της Τετάρτης.

    «Η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα – και να τα διατηρήσει υψηλότερα για περισσότερο – από ό,τι αναμένεται και αυτό θα προκαλέσει σημαντική αστάθεια στις αγορές», πρόσθεσε.

    Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Τετάρτης έρχονται μια ημέρα μετά τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

    Παράλληλα η αγορά παρακολουθεί τη συνέχεια των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Περίπου τα 3/4 των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει τα τελευταία τους αποτελέσματα. Από αυτές τις εταιρείες, το 69% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για κέρδη, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρων των τριών τελευταίων ετών που έφτανε στο 79%.

    Η μετοχή της Airbnb, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, έκλεισε την Τετάρτη με άνοδο 13,35%. Ισχυρή άνοδο 9,31% σημείωσε και η μετοχή της Paramount Global, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, με την εταιρεία να ανακοινώνει αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Caterpillar(1,78%), ενώ ακολούθησε η μετοχή της Cisco (1,57%). Η τελευταία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα με το κλείσιμο της συνεδρίασης, με την μετοχή της να κινείται στη μετασυνεδριακή διαδικασία στο +8%.

    Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του Dow Jones κατέγραψαν οι Chevron (-1,05%) και Johnson & Johnson (-1,65%).

    Η ημέρα ήταν δύσκολη για τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο για 8η συνεχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων του S&P 500 ήταν οι μετοχές των Devon Energy (-10,49%), Pioneer Natural Resources (-5,49%),  Occidental Petroleum (-5,19%) και Marathon Oil (-4,01%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση μετά την 8η συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου για τα αμερικανικά αποθέματα

    Άνοδος στις ευρωαγορές: Στο +0,42% ο Stoxx 600

    Χρυσός: Έκλεισε με απώλειες 1,1% στα 1.845,30 δολάρια ανά ουγγιά



    ΣΧΟΛΙΑ