• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια άνοδος για Dow Jones – «Ξαναχτύπησε» το Reddit, νέο άλμα 35% για την AMC

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ήπια άνοδο για τον Dow Jones και σχεδόν αμετάβλητο τον Nasdaq ολοκληρώθηκε η Πέμπτη στη Wall Street, με τους επενδυτές να βρίσκουν στήριξη στα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα από την αγορά εργασίας.

    Οι αρχικές αιτήσεις για την έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις 406.000 την προηγούμενη, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, σε νέο χαμηλό ρεκόρ για την περίοδο μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο αριθμός των αιτήσεων θα διαμορφωνόταν στις  425.000.

    Την ίδια ώρα, έκθεση του υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ έφτασε στο 6,4% στο πρώτο τρίμηνο, αφήνοντας αμετάβλητες τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Την Πέμπτη, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας παρουσίασαν την δική τους αντι-πρόταση, ύψους 928 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση των υποδομών, απέναντι  στην πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν, ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν ξανά την έκκληση του Μπάιντεν για αύξηση των εταιρικών φόρων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος της πρότασής τους με κεφάλαια που έχουν ήδη διατεθεί από το Κογκρέσο. Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλλεν κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου να αυξήσουν τις δαπάνες, επισημαίνοντας ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό δαπάνες παρέμειναν στάσιμες για 11 χρόνια.

    Παρά τα θετικά νέα, οι επενδυτές περιμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας την Παρασκευή τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη δαπανών ατομικής κατανάλωσης. Η ανησυχία πάνω από τη Wall Street για την ταχύτητα ανόδου του πληθωρισμού και τις αλλαγές που θα μπορούσε να επιφέρει στην πολιτική της FED παραμένει, παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας για διατήρηση της ευνοϊκής για τις μετοχές πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων.  Επιπλέον, οι συναλλαγές  επηρεάζονται και από την επερχόμενη αργία της Memorial Day, καθώς η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα.

    Πάντως, το ενδιαφέρον της αγοράς επανήλθε την Πέμπτη στις αποκαλούμενες μετοχές «meme», οι οποίες έχουν κινηθεί με σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα. Η μετοχή της GameStop ενισχύθηκε κατά 4,77% ενώ η AMC Entertainment σημείωσε άλμα 35%, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει στο +47% (η συνολική της εβδομαδιαία άνοδος ξεπερνά το +120%), καθώς βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χρηστών του Reddit. Στην μετοχή της αλυσίδας των κινηματογράφων παρατηρείται ένα «σορτάρισμα» περίπου στο 20% των free float μετοχών, με τους χρήστες του Reddit να ποντάρουν σε ένα νέο short squeeze. Μόνο αυτή την εβδομάδα οι απώλειες για όσους έχουν «σορτάρει» τη μετοχή υπολογίζεται πως έφτασαν στο 1 δισ. δολάρια.

    Από εκεί και πέρα η μετοχή της Ford συνέχισε για δεύτερη ημέρα την ανοδική της πορεία, βρίσκοντας νέα ώθηση στην αναβάθμιση από την RBC. Η μετοχή, η οποία την Τετάρτη έκλεισε στο +8,5%, ολοκλήρωσε την Πέμπτη στο +7,13%.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, διευρυμένες απώλειες ανακοίνωσε για το τρίμηνο η εταιρεία λογισμικού data-analytics Snowflake, με την μετοχή της ωστόσο να κλείνει στο +4,05% ενώ αντίθετα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Nvidia, με την μετοχή της να υποχωρεί στο -1,35%

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.464,64 μονάδες, με άνοδο 0,41%. Από τις μετοχές του δείκτη ξεχώρισαν αυτές της Βoeing και της Honeywell που έκλεισαν στο +3,87% και +3,12% αντίστοιχα.  Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της P&G -2,27%.

    Ο  S&P 500 έκλεισε στις 4.200,88 μονάδες με άνοδο 0,12% ενώ ο Nasdaq στις 13.736,28 μονάδες με οριακές απώλειες -0,01%.



    ΣΧΟΛΙΑ