• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Η Apple επανάφερε τα χαμόγελα στην αγορά – Άλμα 2,25% ο Nasdaq – Βαθιά ανάσα για τις περιφερειακές τράπεζες

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ισχυρή άνοδο, τροφοδοτούμενη κατά κύριο λόγω από τα θετικά αποτελέσματα της Apple, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την Παρασκευή στις 33.674,38 μονάδες με άνοδο 1,65%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.136,25 μονάδες με άνοδο 1,85% ενώ με άλμα 2,25% ο Nasdaq επέστρεψε πάνω από το όριο των 12.000 μονάδων, κλείνοντας στις 12.235,41.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, πάντως, ο Dow Jones έκλεισε στο -1,24% και ο S&P 500 στο -0,8%. Αντίθετα η απόδοση της Παρασκευής έστειλε τον Nasdaq οριακά σε θετικό έδαφος για το σύνολο του πενθημέρου.

    Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο ακόμη και μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και την ανεργία τον Απρίλιο, τα οποία ήταν ισχυρότερα από αυτά που περίμενε η αγορά, επαναφέροντας ανησυχίες για το αν η FED θα προχωρήσει ή όχι στην παύση των αυξήσεων.

    Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ενώ η Wall Street ανέμενε 180.000 νέες θέσεις εργασίας, δείχνοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.  Ο δείκτης ανεργίας διολίσθησε στο 3,4% τον Απρίλιο από 3,5%. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν παράλληλα ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, επιταχύνοντας από την άνοδο του Μαρτίου κατά 4,3%.

    Η αγορά βρήκε στήριξη στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που παρουσίασε η Apple το βράδυ της Πέμπτης και ειδικότερα τις ισχυρές πωλήσεις των iPhones, παρά την πτώση στην αγορά των Smartphones το αντίστοιχο διάστημα.

    Παράλληλα, «ανάσα» κατάφεραν να πάρουν και οι περιφερειακές τράπεζες, χάρη σε ένα σημείωμα της της JPMorgan, η οποία αναβάθμισε τη Western Alliance, τη Zions Bancorp και την Comerica σε «overweight». Η Western Alliance, η οποία είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις την Πέμπτη έκλεισε στο +49,23%, η Zions Bancorp στο +19,22% και η Comerica  στο +16,76%. Στο ίδιο κλίμα, άλμα  81,7% σημείωσε η PacWest.

    Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζικών εταιρειών δέχθηκαν πιέσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι φοβούνται ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη τύχη της First Republic Bank, η οποία τη Δευτέρα αναγκάστηκε να περάσει στα χέρια της JPMorgan.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, πέρα από την Apple, σημαντικές ζημιές κατέγραψε για το α’ τρίμηνο του 2023 η Warner Bros Discovery παρόλο που το τμήμα με τις συνδρομές live streaming σημείωσε κέρδη για πρώτη φορά. Η εταιρεία ανέφερε καθαρή ζημία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 44 cents ανά μετοχή με τους αναλυτές να αναμένουν ζημιές 1 cent ανά μετοχή. Η μετοχή της έκλεισε πάντως με άνοδο 4,54%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple με άλμα 4,69% ενώ ακολούθησε η Walt Disney με κέρδη 3,15%. Visa, Salesforce, American Express, Chevron, Nike, Caterpillar και Amgen έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%. Από τις 30 μετοχές, μόνο αυτή της Intel έκλεισε με ήπια πτώση -0,80%, μετά από συνεχόμενες ημέρες ισχυρής ανόδου.

    Διαβάστε επίσης

    Απώλειες 1,5% ο χρυσός την Παρασκευή – Επέστρεψε σε θετικό έδαφος το WTI περιορίζοντας στο -7% τις εβδομαδιαίες απώλειες

    SEC: Εξετάζονται οι κινήσεις των στελεχών της First Republic

    Τζέιμς Μπούλαρντ: Θα πόνταρα στο σενάριο της «ήπιας προσγείωσης»



    ΣΧΟΛΙΑ