• Business

    Apple: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το τρίμηνο – Στα 94,84 δισ. δολάρια τα έσοδα

    • NewsRoom
    Tim Cook, CEO Apple

    Tim Cook, CEO Apple


    Καλύτερα των εκτιμήσεων της Wall Street ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Apple για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης 2022-23 (Ιανουάριος 2023-Μάρτιος 2023).

    Η Apple ανέφερε καθαρά κέρδη 24,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου έναντι 25,01 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις της Apple μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

    Ειδικότερα, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 1,52 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης για 1,43 δολ. ανά μετοχή ενώ τα έσοδά της σε  94,84 δισ. δολάρια, έναντι προσδοκιών για 92,96 δισ. δολάρια.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στα 44,3% έναντι 44,1%  που ανέμεναν οι αναλυτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους σε έρευνα του Refinitiv.

    Τα έσοδά της ανά κλάδο, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών σε έρευνα του StreetAccount είχαν ως εξής:

    Έσοδα από iPhone: 51,33 δισ. δολάρια (εκτίμηση 48,84 δισ. δολάρια)
    Έσοδα από Mac: 7,17 δισ. δολάρια (7,80 δισ. δολ.  αναμενόμενα)
    Έσοδα από iPad: 6,67 δισ. δολάρια (6,69 δισ. δολ. αναμενόμενα)
    Έσοδα από άλλα προϊόντα: 8,76 δισ.δολάρια (8,43 δισ. δολ. αναμενόμενα)
    Έσοδα από υπηρεσίες: 20,91 δισ. δολάρια (20,97 δισ.δολ. αναμενόμενα)

    Η Apple για ένα ακόμα τρίμηνο δεν παρείχε επίσημη καθοδήγηση.

    Ενδιαφέρον αποτελεί πως τα έσοδα από το iPhone αυξήθηκαν κατά 2% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, την ώρα που η αγορά των Smartphones παγκοσμίως υποχωρούσε κατά 15%. Μια ένδειξη πως τα προβλήματα με τον εφοδιασμόστα τέλη του περασμένου έτους, είχουν τελικά υποχωρήσει.

    Αντίθετα, οι τομείς των Mac και iPad της Apple δεν τα πήγαν το ίδιο καλά. Η εταιρεία προειδοποίησε το περασμένο τρίμηνο ότι και οι δύο επιχειρηματικοί τομείς θα υποχωρούσαν, εν μέρει λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών, αλλά μειώθηκαν περισσότερο από τις προσδοκίες. Τα έσοδα των Mac μειώθηκαν περισσότερο από 31% σε κάτι περισσότερο από 7,17 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα από τα iPad μειώθηκαν σχεδόν 13% στα 6,67 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η επιχείρηση Υπηρεσιών της Apple κατέγραψε μια ετήσια αύξηση 5,45%, δείχνοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας με το υψηλότερο περιθώριο κέρδους συνεχίζει να αυξάνεται.

    Το τμήμα φορητών συσκευών της Apple, συμπεριλαμβανομένου του Apple Watch και ακουστικών όπως τα AirPods, σημείωσε πτώση 1% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ξεπερνώντας ωστόσο τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Apple στην Κίνα, η οποία περιλαμβάνει την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ εκτός από την ηπειρωτική χώρα, ανέφερε πωλήσεις 17,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαμηλότερα από 18,34 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι αναλυτές ήλπιζαν ότι η ζήτηση της Κίνας για ηλεκτρονικά θα αυξηθεί φέτος καθώς η εταιρεία εξέρχεται από τα lockdown.

    Ενώ οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν στις περισσότερες περιοχές που παρακολουθεί η Apple, αλλά αυξήθηκαν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, το διοικητικό συμβούλιο της Apple ενέκρινε 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορές μετοχών και μερίσματα. Η Apple δήλωσε ότι πλήρωσε 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές και μερίσματα το τρίμηνο Μαρτίου. Η Apple αύξησε επίσης το μέρισμά της κατά 4% στα 24 σεντς ανά μετοχή. Ο Κουκ είπε επίσης ότι η Apple δεν σχεδίαζε απολύσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τον περασμένο χρόνο. «Το θεωρώ ως έσχατη λύση και, επομένως, οι μαζικές απολύσεις δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ