• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Αισιοδοξία για τη FED – Σε υψηλό 13 μηνών S&P 500 και Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με αισιοδοξία για την επικείμενη απόφαση της FED την ερχόμενη Τετάρτη ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τον S&P 500 να σημειώνει νέο υψηλό έτους, έχοντας μπει πλέον σε bull market, και τον Dow Jones να επιστρέφει πάνω από τις 34.000 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.066,33 μονάδες με άνοδο 0,56%. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 4.338,99 μονάδες με άνοδο 0,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022,  ενώ ο Nasdaq στις  13.461,92 μονάδες με άλμα 1,53%, επίσης στο καλύτερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

    Οι επενδυτές αναμένουν την Τρίτη τις ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάιο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα παραμείνει σταθερός στο 0,4% σε επίπεδο μήνα, και πως θα υποχωρήσει από το 4,9% στο 4% σε επίπεδο έτους. Παράλληλα αναμένεται μικρή μείωση και του δομικού δείκτη στο 5,3% από 5,5% τον Απρίλιο, σε επίπεδο έτους.

    Από εκεί και πέρα η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις αποφάσεις της FED την Τετάρτη και της ΕΚΤ την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα επιλέξει να παγώσει τις αυξήσεις, έχοντας και ως σύμμαχο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και για την αγορά εργασίας. Αντίθετα, εκτιμούν πως η  ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

    Πάντως, η αγορά εκτιμά πως οι αξιωματούχοι της Fed θα δώσουν έμφαση στη δέσμευσή τους για την υποχώρηση του πληθωρισμού και πως θα επανέλθουν με μια τελική αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.  Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 φορές από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία αυστηροποίησης της πολιτικής της, πέρυσι.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, εκρηκτική άνοδο 5,52% κατέγραψε η Intel, ενώ ακολούθησαν οι Boeing (1,96%) και Cisco (1,65%). Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η Chevron (-0,94%), επηρεασμένη και από την ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

    Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης, με την Tesla και την Amazon να κλείνουν με κέρδη 2,22% και 2,54% αντίστοιχα.

    Ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν οι εταιρείες του κλάδου της κρουαζιέρας, με τις Carnival (12,45%) και  Norwegian Cruise Line (7,22%) να βρίσκονται στην κορυφή του S&P 500, μαζί με τη φαρμακευτική Catalent  (10,23%).

    Αντίθετα, ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μετά και την ανακοίνωση της συμφωνίας της Nasdaq για την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής χρηματοοικονομικού λογισμικού Adenza έναντι 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια η μετοχή της Nasdaq έκλεισε με πτώση -11,81%, η CME Group Inc. -2,97%% και η  T. Rowe Price Group με -3,33%.  Απώλειες και για τις περιφερειακές τράπεζες με την KeyCrop στο -4,31% και τη Citizens Financial στο -3,28%

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: H Goldman Sachs προκάλεσε βουτιά 4,4% στο WTI

    Απώλειες για τον χρυσό εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό και της συνεδρίασης της FED

    Microsoft: H αμερικανική FTC θα κινηθεί κατά της εξαγοράς της Blizzard, λέει το CNBC

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ