ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με απώλειες κινήθηκε τη Δευτέρα η Wall Street, καθώς η νέα στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι πιέσεις στην αγορά αμερικανικών ομολόγων και οι φόβοι για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed επιβάρυναν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.
Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 53.185,90 μονάδες με πτώση -0,70%, ο S&P 500 έκλεισε στις 7.686,16 μονάδες με απώλειες -0,33%, ενώ ο Nasdaq στις 26.370,89 μονάδες με απώλειες -0,12%.
Παρά τη σημερινή πτώση, η Wall Street έκλεισε με θετικό πρόσημο τον Αύγουστο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε περισσότερο από 1% από την αρχή του μήνα, κλείνοντας για πέμπτο συνεχόμενο ανοδικά. Ο S&P 500 κέρδισε περίπου 2% και ο Nasdaq περίπου 3%, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία άνοδό τους από τον Μάιο. Πρωταγωνιστής του Αυγούστου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος, με τον αντίστοιχο δείκτη του S&P 500 να ενισχύεται σχεδόν 6%, παρά τη μεταβλητότητα που προκάλεσαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων.
Στο επίκεντρο τη Δευτέρα, πάντως, βρέθηκε το νέο επεισόδιο έντασης στη Μέση Ανατολή. Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν «περιορισμένη και ακριβή» επιχείρηση κατά ιρανικών δυνάμεων που φέρονταν να τοποθετούν νάρκες στα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Τεχεράνη απάντησε με πλήγματα κατά αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ιορδανία. Η κλιμάκωση οδήγησε το Brent σε άνοδο πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, εντείνοντας τις πιέσεις στις μετοχές, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανέβηκε στο 4,757%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2025.
Οι επενδυτές συνέχισαν να επεξεργάζονται την επιθετική στάση του προέδρου της Fed, Κέβιν Γουόρς, ο οποίος στο Jackson Hole τόνισε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και επανέφερε στο επίκεντρο τη σταθερότητα των τιμών. Οι αγορές αποτιμούν πλέον πιθανότητα περίπου 68% για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα στοιχεία της αγοράς εργασίας αυτής της εβδομάδας, με αποκορύφωμα τις θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα την Παρασκευή.
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron στο +2,14%, ενώ ακολούθησαν η Walmart στο +1,73% και η NVIDIA στο +1,36%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Alphabet στο -2,09% και η Amazon στο -2,50%.
Διαβάστε επίσης
Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 2,5% μετά τη νέα κλιμάκωση ΗΠΑ – Ιράν
Ευρωαγορές: Απώλειες 1,2% για τον DAX λόγω Ιράν – Άνοδος για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο Stoxx 600
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σιδηρόδρομος: Πότε έρχονται τα πρώτα δρομολόγια με 100% τηλεδιοίκηση στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη
- Ο Τσίπρας και ο Κωνσταντέλιας, ο Πιέρρ και οι εξαγγελίες, τι φέρνει στην άμυνα ο Αχιλλέας, οι ελληνικοί Πάτριοτ και το χαμόγελο της… Ζωής
- Από την κορυφή της Γαλλίας στην τρίτη κατηγορία: Το οικονομικό κραχ της Μονακό
- Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Προς αδειότηση το Ανατόλια – Πότε αναμένεται η ανακοίνωση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.