• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες προμηνύουν τα futures, έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Πτωτική διάθεση δείχνουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα της Δευτέρας, καθώς τόσο η αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη όσο και το νέο «ναυάγιο» στις συζητήσεις για νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας δημιουργούν νευρικότητα και απαισιοδοξία στους επενδυτές.

    Στο σκληρό μέτωπο της πανδημίας, η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, προκαλεί ανησυχία σχετικά με αυστηρότερους περιορισμούς και τις επιπτώσεις που αυτοί θα έχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οι ΗΠΑ ανέφεραν 60.789 νέες περιπτώσεις την Κυριακή ενώ το Σάββατο εντοπίστηκαν 88.973 νέα κρούσματα.

    Ωστόσο τα νέα που έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

    Στην Ευρώπη, η Ισπανία κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ιταλία έχει εντείνει τα lockdown, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης στην περιοχή αυξάνονται και οι θάνατοι περνούν 250.000.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσήλωση τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας στο Κογκρέσο για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία επί νέων δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι αναμένει περισσότερες απαντήσεις τη Δευτέρα και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα μεταξύ των νομοθετών. Ωστόσο, οι δημοκράτες και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την έλλειψη προόδου αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να κλείσουν μια συμφωνία το Σαββατοκύριακο, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις ελπίδες για συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

    Στο κόκκινο βρίσκονται και όλοι οι σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να χάνει 11,18 μονάδες ή 0,19% με τον DAX στη Φρανκφούρτη να πραγματοποιεί ισχυρές απώλειες στο 2,7%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones χάνουν 276 μονάδες ή 0,97% και του S&P 500 υφίστανται απώλειες 0,9%. Τα μελλοντικά συμβόλαια του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν στις 11.573 μονάδες στο -0,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ