• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες για τον Dow Jones πριν την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών – Κέρδη για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, μια μέρα πριν την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών όταν και οι αμερικανικές χρηματαγορές θα παραμείνουν κλειστές.

    Υποχωρώντας από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά, οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, με τις αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας να αυξάνονται απρόσμενα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 778.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου, από 742.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μείωση στις 733.000.

    Τα στοιχεία επανέφεραν τον προβληματισμό για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, με τον καθημερινό μ.ο. στις ΗΠΑ να έχει ανέβει την περασμένη εβδομάδα στα 174.225 κρούσματα. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανησυχούν για την αυριανή Ημέρα των Ευχαριστιών η οποία θα μπορούσε να συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, καθώς πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν από τις μεγαλουπόλεις προς τις οικογένειές τους για τις διακοπές, την ώρα που οι πολιτείες των ΗΠΑ επιχειρούν να αυστηροποιήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

    Από την άλλη, το υπουργείο Εμπορίου διατήρησε αμετάβλητα τα στοιχεία της ανάπτυξης για το γ΄ τρίμηνο, στο +33,1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση στις παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Οκτώβριο, για έκτο συνεχόμενο μήνα, κατά +1,3% από τον προηγούμενο μήνα.

    Το ενδιαφέρον στράφηκε και στα πρακτικά της FED από την τελευταία της συνεδρίαση, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι συζήτησαντ ρόπους να παράσχουν πιο συγκεκριμένο guidance ως προς τα σχέδιά τους να συνεχίσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων. Συζήτησαν επίσης τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να τροποποιήσουν αυτές τις αγορές ούτως ώστε να προσφέρουν περισσότερη στήριξη στην οικονομία, εάν χρειαστεί. Ωστόσο, δεν άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση.

    Στα επιχειρηματικά νέα, το Netflix ανακοίνωσε σήμερα ότι διπλασίασε τις επενδύσεις του στη Βρετανία στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας της COVID-19. Επίσης, σύμφωνα με τo Reuters, η Salesforce.com φέρεται να προσέγγισε την εταιρεία εφαρμογής μηνυμάτων σε εργασιακό περιβάλλον Slack Technologies με μια πρόταση εξαγοράς.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.872,47 μονάδες με απώλειες -0,58%, ενώ ο S&P 500 στις 3.629,65 μονάδες με πτώση -0,16%. Αντίθετα ο Nasdaq έκλεισε στις 12.094,40 μονάδες με άνοδο 0,48%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 1o έκλεισαν με άνοδο, 19 με πτώση ενώ σχεδόν αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Microsoft. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Walgreens (1,43%) και της Apple (0,75%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Chevron (-3,60%) και Salesforce.com (-5,37%).



    ΣΧΟΛΙΑ