• ΑΓΟΡΕΣ

    Fed: Στο τραπέζι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συζήτησαν αυτόν τον μήνα τρόπους να παράσχουν πιο συγκεκριμένο guidance ως προς τα σχέδιά τους να συνεχίσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων.

    Τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής που έλαβε χώρα στις 4 και 5 Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να τροποποιήσουν αυτές τις αγορές ούτως ώστε να προσφέρουν περισσότερη στήριξη στην οικονομία, εάν χρειαστεί. Αλλά δεν άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση.

    Από τον Ιούνιο, η Fed αγοράζει 80 δισ. δολάρια κάθε μήνα σε κρατικά ομόλογα και 40 δισ. δολάρια σε τιτλοποιημενους στεγαστικούς τίτλους και η επιτροπή καθορισμού πολιτικής επισήμανε στην ανακοίνωσή της πως αυτές οι αγορές θα συνεχιστούν “τους επόμενους μήνες”.

    «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι η επιτροπή πρέπει να αναθεωρήσει το guidance κάποια στιγμή», χρησιμοποιώντας γλώσσα που θα συνδέει το χρονικό πλαίσιο των αγορών assets με τις οικονομικές συνθήκες, σημειώνουν τα πρακτικά.

    Τον Σεπτέμβριο, η Fed έδωσε ένα παρόμοιο guidance παραθέτοντας τις τρεις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο. Συγκεκριμένα η Fed είπε πως θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα έως ότου η αγορά εργασίας επιδιορθωθεί και ο πληθωρισμός φτάσει το 2% αλλά και προβλέπεται να παραμείνει λίγο πάνω από 2%.

    Τον περασμένο μήνα, οι αξιωματούχοι ανέφερεαν πως είναι σημαντικό για το guidance γύρω από τις αγορές assets να είναι συνεπές με το guidance του Σεπτεμβρίου γύρω από τα επιτόκια “έτσι ώστε η χρήση αυτών των εργαλείων να είναι καλά συντονισμένη”, αναφέρεται στα πρακτικά.



    ΣΧΟΛΙΑ