• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοδος στο άνοιγμα παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της αγορά εργασίας

    Wall Street


    Σε θετικό έδαφος άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να επιχειρούν να αξιολογήσουν τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόλις κατά 266.000 τον Απρίλιο, μετά από την άνοδο κατά 770.000 τον Μάρτιο. Ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 978.000 νέες θέσεις. Τα στοιχεία είναι τα πρώτα μετά από την έγκριση του πακέτου διάσωσης 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση από την πανδημία.

    Αν και απογοητευτικά, τα στοιχεία δεν αλλάζουν την πεποίθηση πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά για μια από τις καλύτερες επιδόσεις της τις τελευταίες δεκαετίες. Έδωσαν όμως ανάσα στους επενδυτές, καθώς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές άκουσαν χθες τον Τζο Μπάιντεν να μιλά για την πρότασή του για αύξηση του εταιρικού φόρου προκειμένου να  χρηματοδοτηθεί το πακέτο χρηματοδότησης των υποδομών. Ο Αμερικανός πρόεδρο μίλησε για αύξηση του φόρου σε ένα εύρος από το 25 έως το 28%. Το ποσοστό 25% που ανέφερε ο Μπάιντεν θεωρείται ένας αποδεκτός συμβιβασμός από την αγορά.

    Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων, μετά την πρόταση Μπάιντεν για άρση προκειμένου να βοηθηθούν οι παραδόσεις στις φτωχότερες χώρες. Η πρόταση προκάλεσε απώλειες στις μετοχές των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους εμβόλια κατά της Covid-19.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν την πρώτη ώρα από το άνοιγμα τη Wall Street, o Dow Jones ενισχύεται στις 34.703,80 μονάδες με άνοδο 0,45%, ο S&P 500 στις 4.234,07 μονάδες με άνοδο 0,77% και ο Nasdaq στις 13.812,72 μονάδες, με άνοδο 1,32%.



    ΣΧΟΛΙΑ