• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοδο για τα futures – Ισχυρά κέρδη για Nio, Boeing και μετοχές ενέργειας πριν το άνοιγμα

    χρηματιστές στη wall street


    Υψηλότερα αναμένεται να ανοίξουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, συνεχίζοντας τον ισχυρό τόνο που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

    Κλειστή παρέμεινε χθες η Wall Street λόγω της Memorial Day, και έτσι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,9%, ο S&P 500 με άνοδο 0,6%. Αντίθετα ο Νasdaq έκλεισε τον Μάιο με συνολικές απώλειες 1,5% πραγματοποιώντας τον πρώτο αρνητικό μήνα μετά από επτά συνεχόμενους ανοδικούς.

    Οι επενδυτές αισιοδοξούν για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο σημαντικός για τη FED δείκτης των τιμών καταναλωτή, έκλεισε τον Απρίλιο με άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει προβληματίσει την αγορά, αν και η FED εμφανίζεται καθησυχαστική πως δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της σύντομα, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο προσωρινό. Πάντως, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed.

    Η αγορά παρακολουθεί επίσης με ενδιαφέρον το σχέδιο προϋπολογισμού του Μπάιντεν, για το φορολογικό έτος 2022, που μεταξύ άλλον περιλαμβάνει δύο προτάσεις για το American Families Plan και το American Jobs Plan, τα οποία δεν έχουν ακόμα συζητηθεί στο Κογκρέσο. Το σχέδιο καταγράφει σημαντικές αυξήσεις για τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος, ελαφριά μείωση για την εσωτερική ασφάλεια και μικρή αύξηση για το υπουργείο Άμυνας.

    Οι ΗΠΑ είδαν ωστόσο με ενδιαφέρον τα στοιχεία από την Ευρώπη που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ότι θα υποχωρήσει και έχει διαμηνύσει ότι θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, ακολουθώντας τη γραμμή FED. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 και πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι «λίγο κάτω από το 2%», ενώ μπορεί να κινείται κοντά στο 2,5% αργότερα φέτος, καθώς η ανάκαμψη από τη διπλή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Η εμπιστοσύνη αυξάνεται σχετικά με τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας καθώς επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού των ΗΠΑ. Πλέον, πάνω από το 50% του πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του CDC που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, ενώ υπήρξαν λίγο περισσότερα από 12.000 νέα κρούσματα το Σάββατο, νούμερο που αποτελεί το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2020.

    Λίγο πριν το άνοιγμα, η μετοχή της AMC Entertainment αυξήθηκε 11% όταν η αλυσίδα συγκέντρωσε περίπου 230 εκατ. δολάρια μέσω πώλησης μετοχών στη Mudrick Capital Management, την τελευταία από μια σειρά αυξήσεων κεφαλαίου για τη δημοφιλή «meme stock». Η μετοχή της Uber αυξάνεται προσυνεδριακά 1,2%.

    Η μετοχή της Exxon Mobil σημείωσε άνοδο 1,8%, η μετοχή της Chevron σημείωσε άνοδο 1,7% και η μετοχή της Marathon Oil αυξήθηκε κατά 3,3%, καθώς τα τελευταία στοιχεία από την Ευρώπη και την Κίνα έδειξαν ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, βοηθώντας τις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν στα ύψη.

    Η μετοχή της Tesla αυξήθηκε 0,4% όταν ο Έλον Μασκ σημείωσε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών στα αυτοκίνητα οφείλονταν στις πιέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία και όχι σε συγκεκριμένες αιτίες της εταιρείας. Η Nio αυξήθηκε 3,6% αφού η Citigroup την αναβάθμισε «buy» από «neutral», καθώς η αύξηση των πωλήσεων επιταχύνεται τόσο στο εγγύς όσο και στο μακροπρόθεσμο και η μετοχή της Boeing αυξήθηκε κατά 2,12% όταν η επενδυτική τράπεζα Cowen αναβάθμισε τη στάση της έναντι της εταιρίας σε «outperform» από «market perform», επικαλούμενη τη γρήγορη βελτίωση της ζήτησης.

    Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones προσθέτουν 251 μονάδες ή 0,72%, του S&P 500 αυξάνονται κατά 0,5% ενώ του τεχνολογκού Nasdaq κινούνται ανοδικά κατά 0,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ