• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες, με στήριξη από τις επιδόσεις ρεκόρ των δεικτών PMI της IHS Markit

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ανοδικά κινούνται στο άνοιγμα της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά την νέα υποχώρηση της Πέμπτης έπειτα από τα δημοσιεύματα για την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη που ετοιμάζει ο Τζο Μπάιντεν.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News την Πέμπτη, ο Μπάιντεν θα προτείνει την αύξηση του φόρου στα κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ από το 20% στο 39,6%. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως τελικά θα υπάρξει στο Κογκρέσο κάποιος συμβιβασμός με ένα μικρότερο ποσοστό αύξησης της φορολογίας.

    Η αγορά πάντως στρέφει την προσοχή της στα στοιχεία της  IHS Markit για τους δείκτες PMI στον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες.  Σύμφωνα με αυτά, οι δείκτες PMI εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, με τον σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή σε υπηρεσίες και μεταποίηση να ενισχύεται στις 62,2 μονάδες τον Απρίλιο από 59,7 μονάδες τον Μάρτιο, στην υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων το 2009. Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στις υπηρεσίες ανέβηκε στις  63,1 μονάδες τον Απρίλιο, από 60,4 τον Μάρτιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 60,6 μονάδες τον Απρίλιο από 59,1 τον Μάρτιο. Ο δείκτης PMI για την παραγωγή  ενισχύθηκε στις 57,2 μονάδες τον Απρίλιο από 55,6 μονάδες τον Μάρτιο.

    Από εκεί και πέρα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις περισσότερες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τις επιδόσεις τους στο πρώτο τρίμηνο να έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν στοιχεία καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Αυτό ωστόσο δεν συνέβη για την American Express η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου 2,2 δισ. δολαρίων ή 2,74 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των 367 εκατ. δολαρίων ή 41 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα της American Express, καθαρά από δαπάνες τόκων, διαμορφώθηκαν στα 9,06 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 10,31 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο με τους αναλυτές να ανέμεναν έσοδα 9,21 δισ. δολαρίων.  Η μετοχή της εταιρίας υποχωρεί κατά -2.71%.

    Ταυτόχρονα απώλειες άνω του 5% καταγράφει η μετοχή της Intel, με την εταιρεία να ανακοινώνει την Πέμπτη  κέρδη 1,39 δολάρια ανά μετοχή για το α’ τρίμηνο του 2019, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη 1,14 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 19,67 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 0,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020, με την διοίκηση ωστόσο να αναμένει πως για το β’ τρίμηνο τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε 1,05 δολάρια και τα έσοδα στα 17,8 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Intel σημειώνει απώλειες καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η εταιρεία μπορεί να χάσει μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της στον τομέα της προμήθειας τσιπ.

    Αντίθετα, άνοδο 4,65% σημειώνει η μετοχή της Snap, αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα έσοδα, καθώς η βελτιωμένη έκδοση Android της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Snapchat προσέλκυσε περισσότερους χρήστες. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 66% στα 770 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 744 εκατ. δολάρια.

    Κάπως έτσι, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα από το άνοιγμα της Παρασκευής, ο Dow  Jones ενισχύεται στις 33.847,06 μονάδες, με άνοδο 0,09%, ο S&P 500 στις 4.153,48 μονάδες, με άνοδο  0,45% ενώ ο Nasdaq στις  13.925,82 μονάδες, με άνοδο  0,78%



    ΣΧΟΛΙΑ