• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικά τα futures, ανακάμπτει ο Nasdaq

    Wall Street


    Υψηλότερα φαίνεται ότι θα ανοίξουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, ως απόρροια κυρίως των δηλώσεων της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

    Η κ. Γέλεν ανέφερε χθες πως ίσως χρειαστεί να υπάρξει αύξηση των βασικών επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, από την αυξημένη ανάπτυξη που παρατηρείται μετά τα πακέτα τόνωσης. Ο Nasdaq έκλεισε σχεδόν 2% χαμηλότερα την Τρίτη, τη χειρότερη μέρα του από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ο ο Dow Jones έκλεισε στις 34.133,03 μονάδες, με άνοδο 0,06% και ο S&P 500 στις 4.164,66 μονάδες με απώλειες 0,67%.

    Η αγορά ανησυχεί για μια πιθανή αλλαγή στρατηγικής από τη FED πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, καθώς παρατηρείται μια ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού.

    Ωστόσο, ο τόνος είναι πιο θετικός την Τετάρτη, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε θετικά εταιρικά κέρδη. Η General Motors ανακοίνωσε τα κέρδη α΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,98 δισ. δολάρια ή 2,03 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 247 εκατ. δολαρίων ή 17 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Η Ford την περασμένη εβδομάδα μείωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος λόγω των προβλημάτων παραγωγής της.

    Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνέχισε την ταχεία ανάκαμψή της από την πανδημία τον Απρίλιο, αν και μια έρευνα έδειξε ότι η πρόοδός της ήταν ελαφρώς ασθενέστερη από το αναμενόμενο. Ο ADP ανέφερε ότι 742.000 άτομα βρήκαν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός ήταν περίπου 58.000 κάτω από τις προσδοκίες, αν και ο αριθμός του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκε κατά 48.000 σε 565.000.

    Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διατηρήσει σταθερή την έκδοση τοκομεριδίων το επόμενο τρίμηνο, και ότι οι μειώσεις στα εκκρεμή κρατικά ομόλογα θα πρέπει να επιβραδυνθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα πουλήσει 58 δισ. δολάρια σε τριετή ομόλογα την επόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης 41 δισ. δολάρια σε 10ετή και 27 δισ. δολάρια σε 30ετή ομόλογα, αμετάβλητα από το προηγούμενο τρίμηνο.

    Λίγο πριν το άνοιγμα της Τετάρτης, η μετοχή της General Motors αυξήθηκε κατά 3,3% όταν ο γίγαντας αυτοκινήτων δήλωσε ότι το κέρδος του πρώτου τριμήνου ανέβηκε στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την παγκόσμια έλλειψη τσιπ. H μετοχή της Hilton Worldwide μειώθηκε κατά 2,1% μετά την τριμηνιαία απώλεια της αλυσίδας ξενοδοχείων την Τετάρτη, καθώς οι κρατήσεις επλήγησαν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας COVID-19. Η μετοχή της T-Mobile US προσθέτει προσυνεδριακά 2,58%, η Zillow προσθέτει 1,8% αφού η διαδικτυακή εταιρεία οικιστικών ακινήτων ξεπέρασε τις προσδοκίες του πρώτου τριμήνου χάρη στη συνεχή ισχύ στην αγορά κατοικίας.

    Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών που δέχθηκαν χθες ισχυρές πιέσεις, δείχνουν να ανακαμπτουν σήμερα. Η Facebook κερδίζει προσυνεδριακά 0,36%, η Amazon 0,64%, η Alphabet 0,55%, η Microsoft 0,48% και η Apple προσθέτει 0,82%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones προσθέτουν 85 μονάδες ή 0,26%, του S&P 500 κερδίζει κατά 0,41% και του Nasdaq πραγματοποιούν κέρδη 0,7%.



    ΣΧΟΛΙΑ