• Σχόλιο Αγοράς

    Το κόψιμο του short έδωσε αέρα στις τράπεζες και τον δείκτη

    αγορες


    Το θετικό άνοιγμα της Wall Street πάνω από τις 27.000 μονάδες και η ήπια ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσαν, όπως φαίνεται, το απαραίτητο «πουσάρισμα» στον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου, οδηγώντας τον γενικό δείκτη πάνω από τις 868 μονάδες και με συναλλαγές κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

    Τα κέρδη 0,63% του γενικού δείκτη του Χ.Α. προήλθαν κυρίως από τις συστημικές τράπεζες, μετά τον περιορισμό του short από τους ξένους, εξέλιξη για την οποία είχε ενημερώσει πρώτο το mononews.gr εδώ και περίπου 10 μέρες.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο μηδενισμός του short από την Oceanwood στις τράπεζες έδωσε ώθηση 3,24% στην Εθνική, με κίνηση στα 2,80 ευρώ και όγκο 2,7 εκατ. τεμαχίων.

    Ο μηδενισμός του short στην Alpha Bank από την Morgan Stanley, εξέλιξη που έχει συμβεί εδώ και μία εβδομάδα, ανέβασε τη μετοχή στο 1,70 την Τρίτη με 2,8 εκατ. τεμάχια όγκο.

    Επίσης, εντολές αγορών βγήκαν στην Eurobank, με άνοδο σχεδόν 3% στα 0,875 ευρώ, ενώ λιγότερο ευνοήθηκε η Πειραιώς, 0,94%, λίγο πάνω από τα 3 ευρώ και με όγκο κάτι περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια.

    Οι πωλητές πίεσαν την Aegean στον απόηχο του κανονιού της Τόμας Κουκ (Thomas Cook), με τη μετοχή να υποχωρεί κατά περίπου 2,5%, ένα σεντ κάτω από τα 8 ευρώ και όγκο μόλις 28 χιλιάδων τεμαχίων.

    Αμετάβλητη η ΔΕΗ, στα 2,91 ευρώ, εν αναμονή των δηλώσεων Χατζηδάκη ως προς το πόρισμα του ορκωτού για την οικονομική κατάσταση και απώλειες 1,29% για τα ΕΛΠΕ, στα 8,43 ευρώ, μετά τις φήμες για discount μεταξύ 5%-10% και σπαστό placement, εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει το mononews.gr.

    Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, πλάτη έβαλε και η Βιοχάλκο, αλλά και η ΓΕΚ/Τέρνα με κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Αμετάβλητη η μετοχή της Μότορ Όιλ, στα 20,98 ευρώ και 83.429 τεμάχια όγκο.

    Μεγάλη βουτιά 20% στην Σάτο, καθώς η εταιρεία αλλάζει υπόσταση και η μετοχή οδεύει στην έξοδο από το ταμπλό, επιβεβαίωση του ρητού «αγόρασε στην φήμη, πούλα στην είδηση» για την Φόρθνετ που έκλεισε με απώλειες 14%, ενώ πτώση πάνω από 2% κατεγράφη και στην MIG.

    Ανακοπή στην πτώση για την Lamda Development, που έκλεισε με κέρδη 0,80%, στα 7,55 ευρώ και 101 χιλιάδες τεμάχια όγκο, εν αναμονή της αύξησης κεφαλαίου.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχει κλείσει το βιβλίο προσφορών για τα ΕΛΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ