• Σχόλιο Αγοράς

    Έκοψαν το short, αναπνέει η αγορά

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Μειώνουν οι ξένοι τις short θέσεις στις τράπεζες κι αυτυό αποδεικνύεται τόσο από την αντίδραση της Alpha Bank προ διημέρου, όσο και από την σημερινή κίνηση της αγοράς. Τη στιγμή λοιπόν, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο ένα ακόμα roadshoww της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, έγινε γνωστό ότι η Oceanwood μείωσε την ανοιχτή θέση της στην Εθνική Τράπεζα  στις 16 Σεπτεμβρίου στο 2,01% από 2,1% ενώ και η Marshall Wace μείωσε στις 13 Σεπτεμβρίου τα short στην ΕΤΕ στο 0,59% από 0,62%.

    Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά την συνεδρίαση της Τετάρτης, διερύνοντας την περιοχή προς τις 870 μονάδες και με τιςς συναλλαγές πριν καν παρέλθει η πρώτη ώρα των συναλλαγών στα 11,5 εκατ. Ευρώ (με ένα πακέτο 870 χιλιάδων ευρώ και 50 χιλιάδων τεμαχίων στην Jumbo).

    Ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την υποχώρηση τηςς τιμής του πετρελαίου, καθώς οι αγορές θέλουν να ελέγξουν τις επιπτώσεις από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Aramco, όσο γίνεται πιο ανώδυνα για να μην προκληθεί χάος στην εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

    Με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κινούνται στο «συν». Άλλωστε από τις μετοχές που διακινούνται 47 ενισχύονται και 19 υποχωρούν. ΟΛΠ και MIG καταγράφουν κέρδη πάνω από 2%,, αγγίζοντας η πρώτη υψηλά μηνός και αυξάνει τις προσδοκίες για ένα βιώσιμο μέλλον η δεύτερη, αφού το ενδιαφέρον για τις θυγατρικές τηςς παραμένει έντονο.

    Σε υψηλό εβδομάδα και στα 21,72 ευρώ κινείται η μετοχή της Μότορ Οιλ με κέρδη κοντά στο 1%, ενώ μικρότερη είναι η άνοδος στα ΕΛΠΕ που ενισχύονται σχεδόν κατά μισό τοις εκατό, στα 8,67 ευρώ.

    Επιστροφή των αγοραστών στην Jumbo, στα 17,22 ευρώ, αμετάβλητος στα 12,678 ευρώ ο ΟΤΕ, ενώ ανακάμπτει και η ΔΕΗ, στα 2,82 ευρώ ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

    Κατά τα άλλα, στις τράπεζες έχει βγει ενδιαφέρον, αλλά όχι σε βαθμό που να παραπέμπει σε rebound, διότι οι εξελίξεις ως προς τρις bad bank κι ενώ η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα, μοιάζουν παγωμένες. Μεμονωμένες  ειδήσεις, όπως τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μείωση του κόστους δανεισμού τους αν αποφασίσουν να εκδώσουν κι αυτές ομόλογα, όπως ο ΟΤΕ, συντηρούν το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Λίγο πάνω απ[ό 1% τα κέρδη της Alpha στο 1,694 ευρώ, σχεδόν 0,90% τα κέρδη τη Εθνικής, στα 2,61 ευρώ, λίγο πάνω από 1% η Eurobank, στα 0,83 και 1,1% η Πειραιώς, στα 3,11 ευρώ.

    Αγορές βγαίνουν και στον Ελλάκτωρα, με την μετοχή να παραμένει προς ώρας κάτω από τα 2 ευρώ και την διοίκηση του ομίλου να δηλώνει στους αναλυτές ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση αναχρηματοδότησης του δανεισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ