• Σχόλιο Αγοράς

    Ποια χαρτιά ξύπνησαν τον εφιάλτη του lockdown – Χαμηλά εξαμήνου σε μία μόνο μέρα!

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Τον εφιάλτη που προκάλεσε το κλείσιμο της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς ξύπνησε χθες στο ταμπλό η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών. Η χθεσινή πτώση, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνα, ενείχε το στοιχείο της υπερβολής, αλλά οι καταλύτες ήταν δραστικοί.

    Τραπεζικά σκάνδαλα που αφορούν σε κυβερνήσεις, όπως στην Τουρκία και την Ρωσία, με την εμπλοκή ηχηρών ονομάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς, όπως της Deutsche Bank ή της HSBC, η ανησυχία για γενικευμένο lockdown στην Ευρώπη, αβεβαιότητα και επισημάνσεις για ακριβές μετοχές στη Wall Street 50 μέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, επηρέασαν εμφανώς την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Και βεβαίως, μια σειρά από «δικούς» μας λόγους, εσωτερικούς, απετέλεσαν το… κερασάκι στην τούρτα, αφού ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καλείται να αναμετρηθεί και πάλι με τη στήριξη των 630 μονάδων. Ανησυχία για νέα στρατιά κόκκινων δανείων από τα 25 δις. που βρίσκονται συνολικά σε αναστολή, η χρηματοδότηση της bad bank που απεργάζεται η Τράπεζα Ελλάδος, η ανησυχία για βαθύτερη ύφεση πέραν της πρόβλεψης 8% από την κυβέρνηση όπλισαν χθες το χέρι των πωλητών.

    Περισσότερο απ’ όλα όμως, η αγορά ανησύχησε από την επιθετική κίνηση που βγήκε σε συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης εκτός των τραπεζών. Η μετοχή της Aegean υπέστη πλήγμα 8,60%, κλείνοντας στα 3,40 ευρώ, με τα χαμηλά για φέτος στα 3,20 ευρώ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένα νέο lockdown στην Αττική, θα επηρεάσει περαιτέρω τα ήδη επιβαρυμένα αποτελέσματα της αεροπορικής εταιρείας.

    Coca Cola: Η μετοχή σε μία μόνο συνεδρίαση βρέθηκε στα χαμηλά τεσσάρων μηνών. Στις 22/5 είχε κλείσει στα 20,92 ευρώ. Τυχόν lockdown στην Αττική, που θεωρείται το οικονομικό κέντρο της χώρας θα επηρεάσει αισθητά τις πωλήσεις της.

    ΜΟΗ και ΕΛΠΕ: Πτώση 7,12% για την πρώτη και 4,26% για τη δεύτερη, στα 10,83 ευρώ και 4,94 ευρώ αντίστοιχα. Η μετοχή της Μότορ Όιλ έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα 6μήνου, όταν στις 23/3 είχε γράψει τα 10,90 ευρώ. Αντίστοιχα και τα ΕΛΠΕ, φλερτάρουν με τα χαμηλά 6 μηνών. Η αγορά ανησυχεί για τη μειωμένη ζήτηση, τους… άδειους δρόμους από μέσα μεταφοράς και βεβαίως τη μείωση των εξαγωγών που θα πλήξουν μοιραία τα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων εταιρικών περιόδων.

    Jumbo: Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 4,54%, στα 15,13 ευρώ. Αν και η διαδρομή είναι συνηθισμένη για το χαρτί μεταξύ 14 -0 16 ευρώ, εντούτοις νέο lockdown, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις πωλήσεις της, ειδικά λίγοι μετά το άνοιγμα των σχολείων και ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

    ΟΠΑΠ: Πτώση 4,70% για την μετοχή, με κλείσιμο στα 8,05 ευρώ. Τυχόν lockdοwn μπορεί να προκαλέσει μη πραγματοποίηση αθλητικών γεγονότων που υπάγονται στο Στοίχημα, με προφανείς απώλειες εσόδων.



    ΣΧΟΛΙΑ