• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Νέες βαριές απώλειες για WTI και Brent – Tρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης με βουτιά άνω του 4%


    Με απώλειες έκλεισαν και την Παρασκευή οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, καθώς στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται το ζήτημα του πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Έτσι ο «μαύρος χρυσός» ολοκλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη αρνητική του εβδομάδα.

    Ειδικότερα, το West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 2,1% στα 76,28 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με πτώση 4,78%.

    Αντίστοιχα, το Brent παραδόσεως Ιανουαρίου έκλεισε με απώλειες  2%, στα 83,63 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 4,6%.

    Την ώρα που η ΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει ως προς το ζήτημα του ύψους το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό πετρέλαιο, με μια νέα συνάντηση μεταξύ των διπλωματιών να αναμένεται τη Δευτέρα, η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε διάταγμα που θα απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όποιον συμφωνήσει με την επιβολή ανώτατης τιμής. Πάντως, το πλαφόν αποφασίζεται από χώρες που έτσι κι αλλιώς έχουν αποφασίσει να περιορίσουν σημαντικά ή και να διακόψουν τελείως τις ρωσικές εισαγωγές, ενώ απευθύνεται κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, οι οποίες ωστόσο αγοράζουν σήμερα ρωσικό πετρέλαιο με τιμή που υπολείπεται αρκετά από το ανώτατο όριο που συζητιέται αυτή την στιγμή.

    Ως προς τη συζήτηση στην ΕΕ, ορισμένα μέλη όπως η Πολωνία θεωρούν ότι τα 65 δολάρια είναι υπερβολικά ήπιο όριο για τη Μόσχα. Αντίθετα, άλλα όπως η Ελλάδα δεν θέλουν να πέσει το πλαφόν κάτω από τα 70 δολάρια.

    Πέρα από το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο, αρνητικό ρόλο για το κλίμα στην αγορά συνεχίζει να παίζει η Κίνα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 επιβαρύνουν την ζήτηση του πετρελαίου.

    Στο μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε -επικαλούμενο πηγή με γνώση του ζητήματος- ότι το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους traders που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο να το πουλάνε σε οποιονδήποτε συμμετέχει στην επιβολή του πλαφόν.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Έσβησε τις απώλειες της εβδομάδας – Στο +2,1% τα εβδομαδιαία κέρδη για το ασήμι

    Wall Street: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο ο Dow Jones – Η Blizzard πλήγωσε τον Nasdaq



    ΣΧΟΛΙΑ