• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Κοντά στο 2% η πτώση λόγω φόβων ύφεσης

    • NewsRoom


    Το πετρέλαιο σημείωσε πτώση κοντά στο 2% στην συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία προβλέπουν παγκόσμια ύφεση και πλήγμα της ζήτησης των καυσίμων σε σχέση με την προσφορά.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Νοεμβρίου πετρελαίου WTI χάνει 1,51 δολάρια ή 1,6% για να διαμορφωθεί στα 91,13 δολάρια ανά βαρέλι. Από την άλλη, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του Brent χάνει περίπου 2% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 96,19 δολάρια ανά βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Σικάγο Τσαρλς Έβανς δήλωσε ότι υπήρξε ισχυρή συναίνεση στη Fed για την αύξηση του επιτοκίου στόχου σε περίπου 4,5% έως τον Μάρτιο.

    Οι τιμές του πετρελαίου αντιμετώπισαν πτώση λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο ανέβηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Να υπενθυμιστεί ότι ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το αργό πιο ακριβό για τους μη Αμερικανούς αγοραστές.

    Ωστόσο, η προοπτική περιορισμού των προμηθειών πετρελαίου περιόρισε τις μειώσεις στις τιμές.

    Ως προς τον ΟΠΕΚ+

    Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μαζί γνωστοί ως OPEC+, αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να μειώσουν τον στόχο παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Το Brent και το WTI σημείωσαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία ποσοστιαία κέρδη τους από τον Μάρτιο μετά την ανακοίνωση της μείωσης. Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ θα συμπιέσουν την προσφορά σε μια ήδη περιορισμένη αγορά. Οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό αργό και πετρελαϊκά προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα.

    Ως προς την Κίνα

    Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα των υπηρεσιών στην Κίνα τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες καθώς οι περιορισμοί του COVID-19 έπληξαν τη ζήτηση και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου.

    Η επιβράδυνση στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτείνει τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση που προκλήθηκε από πολλές κεντρικές τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Πάνω από 2% οι απώλειες – Κάτω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά

    Νέες απώλειες για τις ευρωαγορές τη Δευτέρα – Στο κενό έπεσε η προσπάθεια ανάκαμψης του Stoxx 600

    Ομόλογα: Πιέσεις από τις προοπτικές έκδοσης ευρωομολόγου – Στο 4,92% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς



    ΣΧΟΛΙΑ