• Σχόλιο Αγοράς

    Πάρτι στη Wall Street για την επιβράδυνση του πληθωρισμού – Άνοδος 535 μονάδων για Dow Jones, εκτός bear-market ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με εντυπωσιακό τρόπο υποδέχθηκε η Wall Street τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, με τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση της Τετάρτης με ισχυρά κέρδη, στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Μαΐου.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.309,45 μονάδες με άνοδο 535,04 μονάδων ή 1,63%. Ο  S&P 500 έκλεισε στις 4.210,12 μονάδες με άνοδο 2,13% ενώ ο  Nasdaq στις 12.854,80 μονάδες με κέρδη 2,89%. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 αυξήθηκε κατά 2,92% στις 1.968,83 μονάδες. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe  (VIX) υποχώρησε κάτω από το 20 στα τελευταία λεπτά συναλλαγών, στο 19,80. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες 90 ημέρες που έκλεισε κάτω από αυτό το επίπεδο.

    Με την σημερινή άνοδο, ο Nasdaq εγκατέλειψε και επίσημα την περιοχή του bear-market,μετά από 107 συνεδριάσεις. Και ο Dow Jones κινείται πλέον εκτός περιοχής διόρθωσης. Υπενθυμίζεται πως ως bear market συνήθως θεωρείται μια πτώση 20% ή περισσότερο από ένα πρόσφατο υψηλό, ενώ ως διόρθωση μια πτώση 10% ή περισσότερο (αλλά μικρότερη από 20%) από ένα πρόσφατο υψηλό.

    Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις μία, αυτή της Merck (-0,39%), έκλεισε με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των υπόλοιπων 29 μετοχών σημείωσαν η Walt Disney (4,07%), εν αναμονή και των αποτελεσμάτων για το προηγούμενο τρίμηνο, η  Salesforce (3,51%) και  η Goldman Sachs (3,32%).

    Η άνοδος ήρθε καθώς ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 8,5% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, από 9,1% τον Ιούνιο (σε ετήσια βάση), η οποία μάλιστα ήταν πιο μεγάλη και από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν πως θα υποχωρήσει στο 8,7%.

    Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν υπολογίζει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε επίσης μια μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδο.

    Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της FED, πρόκειται για την πρώτη θετική έκθεση από την στιγμή που η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια. Μάλιστα ο επικεφαλής της FED Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, δήλωσε πως πλέον οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων θα μπορούν να είναι λιγότερο επιθετικές, ωστόσο αναμένει πως θα συνεχιστούν και το 2023.

    Μετοχές

    Μεγάλες κερδισμένες της ημέρας ήταν οι μετοχές του κλάδου της κρουαζιέρας, οι οποίες είχαν δεχθεί ισχυρό «χτύπημα» την Τρίτη, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της Norwegian Cruise Line. Η μετοχή της εταιρείας ανέκαμψε την Τετάρτη, κλείνοντας στο +12,07%, ενώ η  Royal Caribbean έκλεισε στο +9,77% και η  Carnival στο +9,19%, με τις τρεις μετοχές να σημειώνουν τις τρεις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των τίτλων του S&P 500.

    Άλμα 7,37% σημείωσε και η μετοχή της Coinbase παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχή της Roblox, η οποία επίσης ανακοίνωσε χειρότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, κατάφερε και αυτή να ανατρέψει το έντονα αρνητικό άνοιγμα, κλείνοντας στο +1,61%

    Η μετοχή της Twitter ενισχύθηκε κατά 3,74% μετά και την είδηση ​​ότι ο Έλον Μασκ πούλησε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Tesla (TSLA) τις τελευταίες ημέρες. Η κίνηση έρχεται εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το εάν ένα δικαστήριο θα αναγκάσει τον Μασκ να ακολουθήσει τη συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του Twitter. Οι μετοχές της Tesla έκλεισαν με άνοδο 3,89%.

    Εκρηκτική άνοδο 36,22% σημείωσε η μετοχή της Trade Desk. Η εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία έσοδα και έδωσε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το τρέχον τρίμηνο. Άνοδο 15,44% σημείωσε η μετοχή της H&R Block καθώς η εταιρεία φορολογικών υπηρεσιών ανέφερε και αυτή ισχυρότερα των αναμενόμενων τριμηνιαία αποτελέσματα, ενώ ανακοίνωσε επίσης αύξηση μερίσματος 7% και νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Τετάρτη κατέγραψε επίσης μια ανάκαμψη των μετοχών των εταιρειών ημιαγωγών, οι οποίες είχαν κρατήσει στα χαμηλά την αγορά τις προηγούμενες ημέρες. Η Micron έκλεισε με άνοδο 3,80%, η Nvidia με κέρδη 5,92% ενώ η AMD με άνοδο 3,67%.

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών με την Meta να κλείνει στο +5,82%, την Amazon στο +3,53%, την Alphabet στο +2,63%, την Apple στο +2,62% και  την Microsoft στο +2,43%. Η μετοχή της Netflix έκλεισε στο +6,16%.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Disney ανακοίνωσε μια εντυπωσιακή άνοδο των συνδρομητών της, νικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την μετοχή της να κινείται αυτή την ώρα στο +5%.

    Διαβάστε επίσης:

    Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο έφερε η πτώση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ

    Έβανς (Fed Σικάγο): «Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2023»

    Μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ