• Σχόλιο Αγοράς

    Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο έφερε η πτώση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Σε μια ημέρα με μεγάλες ανατροπές, οι τιμές του πετρελαίου κατάφεραν να κλείσουν με ισχυρή άνοδο, εκμεταλλευόμενοι τα αντιφατικά στοιχεία που ανακοίνωσε η EIA για τα ενεργειακά αποθέματα στις ΗΠΑ.

    Οι τιμές του πετρελαίου κατάφεραν μάλιστα να ανατρέψουν τις ισχυρές πιέσεις που προκάλεσε η επανέναρξη των ροών πετρελαίου από τη Ρωσία προς τη Σλοβενία το απόγευμα της Τετάρτης, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά την Τρίτη. Σε εκείνο το διάστημα, λίγο πριν την δημοσιοποίηση των στοιχείων της EIA, το πετρέλαιο είχε βρεθεί να υποχωρεί κατά σχεδόν 3%.

    Ωστόσο, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως  τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 220,3 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά μόλις 500.000 βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η ανακοίνωση αυτή τόνωσε το κλίμα στην αγορά καθώς έδειξε πως η ζήτηση μπορεί να είναι τελικά πιο ισχυρή από όσο περίμεναν. Μάλιστα, υπερκέρασε ακόμα και τα στοιχεία για την αύξηση των αποθεμάτων αργού στην χώρα, τα οποία ανέβηκαν κατά 5,5 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, στα 432 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, την ώρα που αναμενόταν αύξηση κατά μόλις 73.000 βαρέλια.

    Το πετρέλαιο που είναι αποθηκευμένο στο Cushing της Okla, το σημείο παράδοσης των αμερικανικών αποθεμάτων, αυξήθηκε κατά 723.000 βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα, στα 25,2 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε η EIA στην εβδομαδιαία έκθεσή της.

    Τα αποθέματα αποσταγμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και το καύσιμο ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, στα 111,5 εκατομμύρια βαρέλια, και τώρα είναι περίπου 24% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την EIA. Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι τα αποθέματα αποσταγμάτων θα μειωνόταν κατά 500.000 βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επιπλέον ενίσχυση στις τιμές έδωσαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος χάρη στην μείωση της τιμής των καυσίμων κατάφερε να περιοριστεί στο 8,5% τον Ιούλιο.

    Σε αυτό το κλίμα, το  West Texas Intermediate Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 1,6% στα 91,93 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το  Brent Οκτωβρίου έκλεισε με άνοδο 1,1% στα 97,40 δολάρια το  βαρέλι στο ICE Futures Europe.

    Η βενζίνη Σεπτεμβρίου έκλεισε με άλμα 3,7% στα 3,0703 δολάρια το γαλόνι στο Nymex ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Σεπτεμβρίου με άνοδο 2,3% στα 3,4103 δολάρια το γαλόνι. Το αμερικανικό φυσικό αέριο Σεπτεμβρίου έκλεισε με άλμα 4,7% στα 8,202 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    G7: Η Ρωσία πρέπει να παραδώσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στους Ουκρανούς

    Μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Ιούλιο

    Ήπια άνοδος του χρυσού μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ