• Σχόλιο Αγοράς

    Μισό δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση την ημέρα χάνει η Coca Cola – Tα «ψιλά γράμματα» στην έκθεση της Goldman Sachs και ο πρωταθλητής αποδόσεων ΟΤΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναστάσης Δαυίδ (Coca Cola HBC)-Μιχάλης Τσαμάζ (OTE)

    Αναστάσης Δαυίδ (Coca Cola HBC)-Μιχάλης Τσαμάζ (OTE)


    Το γύρισμα της αγοράς πάνω από τις 833 μονάδες, επίπεδα που συνιστούν τον πάτο της στήριξης σε περίπτωση διόρθωσης με κλείσιμο οριακά πάνω από τις 852 μονάδες, προκαλεί πρόσκαιρη ελπίδα.

    Με την αγορά να πραγματοποιεί υψηλά μέχρι στιγμής για φέτος στις 960 μονάδες, υπό άλλες συνθήκες, ομαλότητας και ηρεμίας θα συζητούσαμε για εξάντληση της πτωτικής κίνησης στις 830 μονάδες, τονίζουν με νόημα τεχνικοί αναλυτές, η κατάσταση όμως, παραμένει απρόβλεπτη, ενώ το Χ.Α. πληρώνει σε μία ακόμα συγκυρία το τίμημα παραμονής στις αναδυόμενες αγορές.

    Άλλωστε, είναι κάτι που αναφέρεται και στην έκθεση της Goldman Sachs που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός βαθμός επικινδυνότητας για τις ελληνικές μετοχές.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η μετοχική αγορά στην Ελλάδα δείχνει αρκετά ευαίσθητη σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αβεβαιότητα οικονομικής πολιτικής, με beta κοντά στις 2,25. Ένας δείκτης beta τόσο υψηλός αιτιολογεί πλήρως τις υπεραντιδράσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Η χώρα τοποθετείται στη δεύτερη θέση, πίσω μόλις από την Αίγυπτο σε όρους συστημικού κινδύνου.

    Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό η συζήτηση που αναπτύσσεται αφορά στο να περάσουν οι οικονομίες στη φάση της ύφεσης και συνάμα του υψηλού πληθωρισμού. Για την Ελλάδα, η εκτίμηση είναι ότι η οικονομία το 2021 αναπτύχθηκε κατά 8,8% (πρόβλεψη του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα χθες) και για φέτος προβλέπεται αύξηση 4,5%.

    Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για το πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός. Να τονιστεί ότι οι εκτιμήσεις για φέτος ήθελαν περισσότερα από 30 εκατ. επισκέπτες στη χώρα από τον Μάρτιο που υποτίθεται ότι ανοίγει η σεζόν και έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ. Εκτός από τις συστάσεις της Ρωσίας προς τους πολίτες της να επισκεφτούν φέτος Τουρκία και Αίγυπτο, υπάρχει το φάσμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης από την άλλη, που αγγίζει τους πολίτες των τουριστικών αγορών της Δ. και Β. Ευρώπης που αλιεύει κάθε χρόνο η ελληνική τουριστική μηχανή.

    Είναι σημαντικό ότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης χθες μιλώντας σε εκδήλωση είπε και κάτι ακόμα, δίνοντας την αίσθηση ότι η Ευρώπη θα πολεμήσει και νομισματικά την επίταση της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η Ρωσία.

    «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «θα προκαλέσει ένα σημαντικό πλευρικό σοκ, που θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ενέργειας αυξάνοντας ιδιαίτερα τις τιμές, αλλά ακόμη είναι νωρίς να εκτιμηθεί αυτή η επίδραση. Αυτό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία δεν έχει ακόμη καθορισθεί».

    Από εκεί και πέρα τα κέρδη στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από το ξεκίνημα της χρονιάς έχουν εξανεμιστεί.

    Μόλις 8 μετοχές από τα  blue chips καταγράφουν κέρδη, με πρώτο τον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81που βρίσκεται στο συν από το ξεκίνημα της χρονιάς με +10,24%. Στον αντίποδα, η Coca Cola ΕΕΕ 0,42% 28,42 σε επτά συνεδριάσεις έχει χάσει 10 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της στα 7,7 δισ. ευρώ, παραχωρώντας την πρώτη θέση στον ΟΤΕ με 8,02 δισ. ευρώ. Χθες η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola μειώθηκε κατά μισό δισ. ευρώ!

    Από εκεί και πέρα η εξάρτηση από την αγορά της Ρωσίας πίεσε τον Σαράντη που σημειώνει απώλειες το 2022 κατά 26,6%, η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05  υποχωρεί πάνω από 17,4%, καθώς αναγκάζεται να «χρηματοδοτεί» τα νοικοκυριά από την κερδοφορία της, κάτι που πρόσκαιρα δεν αρέσει στους επενδυτές και η Βιοχάλκο υποχωρεί πάνω από 11%.

    Πάνω από 11% η πτώση και στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,97% 5,69, παρά το γεγονός ότι αναμένονται εξελίξεις σε ότι αφορά στη μετοχική σχέση του Υπερταμείου.

    Κατά τα άλλα, με την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 110 δολ. το βαρέλι, τα ΕΛΠΕ βλέπουν να ανεβαίνει η αξία των αποθεμάτων τους, σημειώνοντας κέρδη από την αρχή της χρονιάς σχεδόν 9%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Καταφύγιο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, επιστροφή στη ζώνη των 850 μονάδων ο δείκτης – Τι έδειξε το μάζεμα σε Alpha, Πειραιώς, χαμηλά 5μήνου για Eurobank

    Χρηματιστήριο: 1,43 δισ. ευρώ την ημέρα στοιχίζει στις ελληνικές μετοχές η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – Σχεδόν τα μισά χάνει κάθε μέρα η Coca Cola



    ΣΧΟΛΙΑ