• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: 1,43 δισ. ευρώ την ημέρα στοιχίζει στις ελληνικές μετοχές η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – Σχεδόν τα μισά χάνει κάθε μέρα η Coca Cola

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναστάσης Δαυίδ-Μιχάλης Τσαμάζ

    Αναστάσης Δαυίδ (Coca Cola HBC)-Μιχάλης Τσαμάζ (OTE)


    Στα 5,84 δις. ευρώ μετριέται το κόστος της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 24/2 μέχρι και χθες, 1/3/2021 (ή 1,43 δις. ευρώ ημερησίως). Από αυτά, τα 2,6 δις. ευρώ προέρχονται μόνο από την κεφαλαιοποίηση της Coca Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50, η οποία έχει μειωθεί στα 8,2 δισ. ευρώ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο χθες, ενδοσυνεδριακά να χάσει την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά από τον ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 .

    Οι αγορές προσπαθούν να χωνέψουν και μαζί τους οι Έλληνες επενδυτές το τι μέλλει γενέσθαι μόλις τελειώσει το χτύπημα του «κόκκινου στρατού» στην Ουκρανία. Ήδη, σύμφωνα με τις αναλύσεις έγκριτων διεθνών μέσων ενημέρωσης, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχουν συντελεστεί κοσμογονικές αλλαγές στη θεώρηση ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία επιστρέφει μετά από 80 χρόνια στη χρηματοδότηση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, συντασσόμενη όμως, αυτή τη φορά, με την καλή πλευρά της ιστορίας.

    Η Ελβετία παύει την ιστορική ουδετερότητά της και αποκλείει την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ρωσικής ελίτ, ακόμα και του ίδιου του προέδρου Πούτιν και των συνεργατών του. Πέρα όμως από αυτά, οι αγορές και μαζί τους το Χ.Α. καλούνται να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία που δημιουργεί το νέο δίπολο Δύσης – Ρωσίας. Και αυτό που θα αφήσει η Ρωσική κρίση, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, δεν είναι άλλο από τον υψηλό πληθωρισμό που θα συντηρεί το ακριβό κόστος ενέργειας, υποθηκεύοντας την ανάπτυξη.

    Κι αυτό σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς οι οικονομίες υποτίθεται ότι άνοιγαν τις οικονομίες τους μετά το πέρας της πανδημίας. Για την Ελλάδα, όπως τονίζεται σχετικά, το πρόβλημα είναι οξύτερο, διότι η οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει την τρίτη κρίση από το 2009.

    Πηγές στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι συντάσσονται νέα σενάρια για την πορεία του τουρισμού φέτος. Κι αν οι Πούτιν και Λαβρόφ δίνουν το σύνθημα οι πολίτες της χώρας τους να επισκεφθούν την Αίγυπτο και την Τουρκία, το πρόβλημα είναι ευρύτερο, αφού πλέον η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός αγγίζουν τις παραδοσιακές αγορές που αντλεί επισκέπτες η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

     Η μετοχή της Αegean ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54 βρίσκεται υπό πίεση από τις 15 Φεβρουαρίου και από τα 6,23 ευρώ κατρακύλησε χθες ως τα 6,50. Η Autohellas από τα 10,40, διολίσθησε στα 9,75.

    Πλην όμως, το αγκάθι, για την αγορά σε αυτή τη φάση, δεν είναι άλλο από την μετοχή της Coca Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50 . Η διοίκηση της εταιρείας που έχει μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία, δεν προβαίνει σε σχόλια, αναγνωρίζοντας όμως, κατά το πρόσφατο conference call τα προβλήματα που δημιουργεί η υποτίμηση του ρουβλιού σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, το πρόβλημα της ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικής, είναι όχι τόσο το εμπάργκο της Δύσης στη Μόσχα, αφού παραμένει μία αγορά άνω των 210 εκατομμυρίων ανθρώπων (σ.σ. μαζί με την Ουκρανία), όσο το νόμισμα που υποχωρεί σχεδόν 50% σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο. Με βάση την κερδοφορία του 2021, πάνω από 578 εκατ. ευρώ ήταν τα καθαρά κέρδη του ομίλου, εκ των οποίων τα 121,4 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι προέρχεται από την Ρωσία.

    Η μετατροπή τους σε ρούβλι όμως, είναι… προβληματική λόγω των τελευταίων τραγικών εξελίξεων.. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά προσπαθεί να τιμολογήσει τα νέα δεδομένα για τη μετοχή, αν και η εικόνα αυτή θα μπορούσε να αλλάξει στα επόμενα τρίμηνα κι εφόσον η ισοτιμία του ρώσικου νομίσματος με τα άλλα, αρχίσει να αποκαθίσταται.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Έσπασαν τα stop losses στις τράπεζες, ξεχώρισαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, «ρώσικος πύραυλος» στην Coca Cola

    Άλμα 8% για το WTI, ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι – Ισχυρή άνοδος και για τα πολύτιμα μέταλλα



    ΣΧΟΛΙΑ