• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

    • NewsRoom


    Μικτά πρόσημα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βγάζοντας μικρή αντίδραση στο γενικά αβέβαιο κλίμα που επικρατεί στις αγορές το τελευταίο διάστημα.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται αυτή την εβδομάδα στη διήμερη συνεδρίαση των αξιωματούχων της Federal Reserve η οποία ξεκινάει αύριο και αναμένεται να αποφασισθεί νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

    Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, με φόντο τόσο τη διαρκή ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος όσο και τους φόβους για επικείμενη ύφεση της οικονομίας της χώρας.

    Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) η οποία εδρεύει στη Βασιλεία κάλεσε τις Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν δυναμικά σε αυξήσεις των επιτοκίων τους, αγνοώντας τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στο μέτωπο της ανάπτυξης. Στην τριμηνιαία έκθεση της η BIS με έδρα την Ελβετία αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά υποστηρίζει ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.

    Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,09% στις 407,87 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,17% και διαμορφώθηκε στις 3.506,47 μονάδες.

    Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε υψηλότερα κατά 0,49% στις 12.803 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην Γαλλία υποχώρησε κατά 0,26% στις 6.061 μονάδες.

    Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 22.140 μονάδες με μικρή άνοδο 0,13%, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 7.993 μονάδες.

    Στην Βρετανία ο FTSE 100 παρέμεινε κλειστός σήμερα λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος του 2022 με την ΔΕΗ και την ΕΤΕ να φρενάρουν τον δείκτη πάνω από τις 830 μον.



    ΣΧΟΛΙΑ