• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Ανησυχία των επενδυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης

    • NewsRoom
    Νέα άνοδος για τις ευρωαγορές, επέστρεψε στις 16.000 ο DAX - Βουτιά 15,46% για Philips


    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να καταγράφει απώλειες, ενώ τον δείκτη του Μιλάνου να εμφανίζει κέρδη. Από ότι φαίνεται οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 388,75 μονάδες, έχοντας προηγουμένως καταγράψει απώλειες ως και 0,8%. Ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σημείωσε απώλειες 2,3%, ενώ οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου έχασαν 2%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Θετικά ήταν τα νέα για το Μιλάνο, με το χρηματιστήριο να καταγράφει κέρδη μετά την νίκη της Τζόρτζια Μελόνι. Από την άλλη η ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη μεγαλώνει με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν συνεχώς σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

    Η βρετανική λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα , μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα εφαρμόσει φορολογικές περικοπές και επενδυτικά κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Το νόμισμα κατέγραψε πτώση 4,85% στα πρωτοφανές 1,0327 δολάρια, διευρύνοντας την πτώση 3,61% της Παρασκευής, όταν ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ ανακοίνωσε ιστορικές φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972, για να τις χρηματοδοτήσει.

    Το γερμανικό οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ραγδαία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου ifo. Ο δείκτης ifo Business Climate Index υποχώρησε στις 84,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, τη χαμηλότερη τιμή του από τον Μάιο του 2020 και από 88,6 μονάδες τον Αύγουστο. “Η πτώση επηρεάζει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας. Οι εταιρείες αξιολόγησαν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ως σαφώς χειρότερες”, δήλωσε ο Clemens Fuest, πρόεδρος του ifo Institute. “Η απαισιοδοξία για τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά. στο λιανικό εμπόριο, οι προσδοκίες έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Η γερμανική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση”.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 12.229,83 μονάδες χάνοντας 0,44%, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε οριακά 0,07%, κλείνοντας στις 7.023,85 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 5.769,39 μονάδες με απώλειες 0,24%.

    Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 απώλεσε 0,87% ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου κέρδισε 0,63%.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα της Αγγλίας: Παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές

    Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι στις αποδόσεις – Στο 4,7% το ελληνικό 10ετές

    Χρηματιστήριο: Άγαρμπο γύρισμα για την Μότορ Όιλ, 1,5 χρόνο πίσω γύρισε ο ΟΤΕ, κούρσα στη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ