ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παγκόσμιο sell off στα ομόλογα: Σοκ στις αγορές από την κούρσα του πετρελαίου και τους φόβους νέας αύξησης επιτοκίων (γραφήματα)
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές «πολύ στενά», μετά από ένα δραματικό πρωινό στις παγκόσμιες αγορές με τη βρετανική λίρα να κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,8% για να διαπραγματευτεί κάτω από 1,04 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, επεκτείνοντας τις απώλειες από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Kwasi Kwarteng περιέγραψε τον λεγόμενο “μίνι προϋπολογισμό” της νέας βρετανικής κυβέρνησης.
Το βρετανικό νόμισμα στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες του, χάνοντας κοντά στο 1,5% στο 1,0695 έναντι του δολαρίου, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν πλέον ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα πιο επιθετικά.
«Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το πρίσμα της μεγάλης ανατιμολόγησης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey σε δήλωση του.
«Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι η ζήτηση δεν προηγείται της προσφοράς με τρόπο που να οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», είπε ο Bailey.
Ο διοικητής της BOE σημείωσε εξάλλου ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα προβεί σε «πλήρη αξιολόγηση» στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο «και θα ενεργήσει ανάλογα».
«Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια όπως είναι απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Τα κόκκινα δάνεια θα συνεχίσουν να μειώνονται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ESM: Η Ελλάδα πέρασε το «stress test» του χρέους – Μείωση ακόμη και στο δυσμενές σενάριο την επόμενη 10ετία
- Νερό: Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης με 901 έργα και επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ
- Χρηματιστήριο: Πάνω από 8 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες το 2026 – Η επιστροφή των ξένων επενδυτών
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για χρέη από 5.000 ευρώ – Έως 420 δόσεις και δυνατότητα «κουρέματος»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.