• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζα της Αγγλίας: Παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές

    • NewsRoom


    Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές «πολύ στενά», μετά από ένα δραματικό πρωινό στις παγκόσμιες αγορές με τη βρετανική λίρα να κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,8% για να διαπραγματευτεί κάτω από 1,04 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, επεκτείνοντας τις απώλειες από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας όταν ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Kwasi Kwarteng περιέγραψε τον λεγόμενο “μίνι προϋπολογισμό” της νέας βρετανικής κυβέρνησης.

    Το βρετανικό νόμισμα στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες του, χάνοντας κοντά στο 1,5% στο 1,0695 έναντι του δολαρίου, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν πλέον ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα πιο επιθετικά.

    «Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το πρίσμα της μεγάλης ανατιμολόγησης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey σε δήλωση του.

    «Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι η ζήτηση δεν προηγείται της προσφοράς με τρόπο που να οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», είπε ο Bailey.

    Ο διοικητής της BOE σημείωσε εξάλλου ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα προβεί σε «πλήρη αξιολόγηση» στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο «και θα ενεργήσει ανάλογα».

    «Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια όπως είναι απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Τα κόκκινα δάνεια θα συνεχίσουν να μειώνονται



    ΣΧΟΛΙΑ