Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της κρίσιμης απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύονταν κατά 0,022% στις 640,55 μονάδες στις 11:10 ώρα Ελλάδος, επιχειρώντας να σταθεροποιηθεί μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.

1

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,4%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

Μεικτή είναι η εικόνα στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινούνταν με πτώση 0,1% στις 10.660,28 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε κατά 0,016% στις 25.572,47 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, ο CAC 40 σημείωνε άνοδο 0,21% και διαμορφώνονταν στις 8.173,59 μονάδες, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στη νότια Ευρώπη.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κέρδιζε 0,55% στις 52.159,47 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύονταν κατά 0,58% στις 19.810,10 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η συγκρατημένη αισιοδοξία έρχεται μετά το sell off της Τετάρτης, με τους επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο να προσπαθούν να σταθμίσουν την πιθανότητα αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής απέναντι στον κίνδυνο νέας επιτάχυνσης του πληθωρισμού λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 3,3%, με τις τιμές της ενέργειας να καταγράφουν άνοδο 14,3%.

Την ίδια στιγμή, η παραμονή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι διατηρεί στο προσκήνιο τις ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες των αγορών.

Οι χρηματαγορές έχουν πλέον σχεδόν πλήρως προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία θα οδηγούσε το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,50%.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η επικρατέστερη εκτίμηση ήταν ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια. Η εικόνα, όμως, άλλαξε απότομα μετά τη σειρά γεωπολιτικών και μακροοικονομικών αναταράξεων που επανέφεραν στο προσκήνιο τον κίνδυνο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, με επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και ενεργειακές υποδομές στον Περσικό Κόλπο, έχουν οδηγήσει το αργό πάνω από τα 100 δολάρια, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η ενεργειακή κρίση θα μεταφερθεί στο κόστος παραγωγής και μεταφορών στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ανησυχίες για ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, στο οποίο οι υψηλές τιμές συνδυάζονται με ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωζώνη: To νέο trade στις αγορές χρήματος που προσελκύει το ενδιαφέρον (πίνακες)

ΕΚΤ: Σχεδόν δεδομένη η νέα αύξηση των επιτοκίων – Στο επίκεντρο το μέλλον της Λαγκάρντ

Oxfam: Το ΔΝΤ τετραπλασιάζει τις περικοπές στις χώρες που δανείζει