• Σχόλιο Αγοράς

    Κέρδη για το πετρέλαιο λόγω ρεκόρ εξαγωγών αργού από τις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Με τα στοιχεία της Τετάρτης να δείχνουν ρεκόρ εξαγωγών αργού στις ΗΠΑ, την άνοδο του δολαρίου και την αύξηση των αποθεμάτων, το πετρέλαιο WTI εμφάνισε ήπια κέρδη για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1,17 δολάρια ή 1,3% για να διαμορφωθεί στα 89,08 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο 1,38% για να διαμορφωθεί στα 95,04 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Πέμπτη, διευρύνοντας ένα ράλι σχεδόν 3% την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η αισιοδοξία για τις ρεκόρ εξαγωγών αργού στις ΗΠΑ και τα σημάδια ότι οι φόβοι για την ύφεση υποχωρούν αντιστάθμισαν την ανησυχία για την υποτονική ζήτηση στην Κίνα.

    Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ρεκόρ εξαγωγών αργού στις ΗΠΑ, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη ζήτηση, ακόμη και όταν τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν. Παράλληλα τα στοιχεία της ανάπτυξης των ΗΠΑ ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα μειώνοντας τους φόβους για την επιβράδυνση της οικονομίας.

    Η άνοδος ήρθε παρά ότι το δολάριο ανέτρεψε τις αρχικές απώλειες και έκλεισε με άνοδο. «Φαίνεται ότι οι ανησυχίες για την ύφεση έχουν υποχωρήσει τελευταία, αλλά το να στοιχηματίζει συνεχώς σε υγιή οικονομική ανάπτυξη θα αποδεικνύεται ανόητο», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.

    Περιορισμός ανόδου του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση

    Οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση περιόρισαν το ράλι. Οι παγκόσμιοι επενδυτές έριξαν ντάμπινγκ στα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία στις αρχές αυτής της εβδομάδας λόγω των φόβων για ανάπτυξη, με την οικονομία να πλήττεται από μια πολιτική μηδενικού COVID-19, μια κρίση ακινήτων και την πτώση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο.

    «Οι ανησυχίες ότι οι μπερδεμένες οικονομικές πολιτικές της Κίνας μπορεί να συνεχιστούν υπό την αυξανόμενη ισχύ του προέδρου Xi Jinping επιβάρυνε το συναίσθημα», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities. Αν και το δολάριο αντέστρεψε τις πρώτες απώλειες που το είδαν να αγγίζει το χαμηλό ενός μηνός, παρέμεινε κολλημένο κοντά στο κατώφλι του Οκτωβρίου. Οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα στραφεί σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων επιβαρύνουν το νόμισμα των ΗΠΑ.

    Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να αντανακλά τη μεγαλύτερη όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει λόγω των οικονομικών ανησυχιών μετά την άνοδο στις αρχές του έτους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Brent να πλησιάζει το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων τον Μάρτιο.

    Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι ολοκληρώνουν τα σχέδια για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εν μέσω προειδοποίησης από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα χρειαστεί ενεργή συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς για να είναι αποτελεσματικό.

     

    Διαβάστε επίσης

    Μικρές απώλειες εμφάνισε ο χρυσός μετά τα απρόσμενα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

    Μικτά κέρδη για τις ευρωαγορές μετά την αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ

    Wall Street: Η Caterpillar οδηγεί σε νέα άνοδο τον Dow Jones – Βουλιάζει στα χαμηλά 6 ετών η μετοχή της Meta



    ΣΧΟΛΙΑ