• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Η Caterpillar οδηγεί σε νέα άνοδο τον Dow Jones – Βουλιάζει στα χαμηλά 6 ετών η μετοχή της Meta

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε ρυθμούς εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζει να κινείται για μια ακόμα ημέρα η Wall Street, με την μετοχή της Caterpillar να οδηγεί τον Dow Jones προς την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική του ημέρα, την ώρα που η βουτιά της Meta πιέζει τον δείκτη Nasdaq.

    Στο άνοιγμά του ο Dow Jones κινείται λίγο πάνω από τις 32.3οο μονάδες με άνοδο  1,50%, ενώ ο S&P 500  στο επίπεδο των 3.845 μονάδων με άνοδο σχεδόν 0,4%. Αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,4% στις 10.927 μονάδες.

    Η μετοχή της Caterpillar σημειώνει άνοδο άνω του 9%, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 21%  στα 15 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη να διαμορφώνονται στα 3,87 δολάρια ανά μετοχή (3,95 δολάρια ανά μετοχή για τα προσαρμοσμένα κέρδη), Η εταιρεία μάλιστα θα επιστρέψει στους μετόχους της 2 δισ. δολάρια.

    Αντίθετα, η μετοχή της Meta υποχωρεί κατά 21%, παλεύοντας να κρατηθεί πάνω από τα 100 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2016. Η εταιρεία απογοήτευσε με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, καθώς ανάφερε κέρδη 1,64% δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 1,89 δολάρια ανά μετοχή, αν και τα έσοδά της ήταν μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα, στα 27,71 δισεκατομμύρια δολάρια (έναντι αναμενόμενων 27,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Και τα έσοδά της πάντως σε ετήσια βάση ήταν μειωμένα κατά 4%.  Η εταιρεία προέβλεψε μάλιστα πως θα χάσει ακόμη περισσότερα χρήματα το ερχόμενο έτος, καθώς αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι δαπάνες για το metaverse.

    Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα, η αγορά προσπαθεί να αναλύσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2022 , καθώς το τρίτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και σημείωσε άνοδο 2,6%, κόντρα στους φόβους για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. H αύξηση, πάντως, ήρθε μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα, ενώ η επίδοση του τρίτου τριμήνου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μεώιση του εμπορικού ελλείμματος.  Άλλωστε, την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν κατά 1,4% στο τετράμηνο Απρίλιος-Ιούνιος.

    Ο σταθμισμένος τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 4,1% στο τρίτο τρίμηνο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 5,3%. Ο  δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, αυξήθηκε κατά 4,2%, υποχωρώντας από το 7,3% του περασμένου τριμήνου.

    Η αγορά είδε επίσης τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να αυξάνονται την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου κατά 3.000, στις  217.000 νέες αιτήσεις, από 214.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.  Οι αναλυτές ανέμεναν διπλάσια άνοδο κατά 6.000.

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τελικές συζητήσεις για την εξαγορά της Twitter από τον Elon Musk. Η μετοχή της εταιρείας θα τεθεί σε παύση διαπραγμάτευσης την Παρασκευή.  Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της Apple μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

    Οι επενδυτές είδαν, τέλος, τις τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια της κατά 0,75% την ώρα που ο Καναδάς προχώρησε σε μικρότερη του αναμενόμενη αύξηση κατά 0,5% (έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,75%).

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Κρατάει τις 860 μονάδες, το γύρισμα της ΔΕΗ πάνω από τα 6 ευρώ και το 10Χ10 της ΕΤΕ

    Με 2,6% τρέχει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παρά τις ανησυχίες

    Meta: Νέα πτώση εσόδων, κερδών και μετοχής παρότι έφτασε τους 3,71 δισ. μηνιαίους χρήστες



    ΣΧΟΛΙΑ