• Σχόλιο Αγοράς

    Devil’s Day: 666 για το ΧΑ


    Μεγάλη ανατροπή στις προσδοκίες των επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιφύλασσε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος επανήλθε για άλλη μία φορά σε αχαρτογράφητα νερά. Η εγχώρια αγορά δεν κατάφερε να βηματίσει στο ίδιο ρυθμό με τις ευρωπαϊκές από το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε σε επίπεδα που η αγορά είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 2016 και σε χαμηλό όλων των εποχών. O Γενικός δείκτης έκλεισε στις 666,8 μονάδες δίνοντας χαρακτήρα διαβολικής  ημέρας για την χρηματιστηριακή αγορά.

    Στο μάτι των πωλητών βρέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κλειδώνει στο limit down, με την αγορά να προεξοφλεί ότι η τράπεζα θα χρειαστεί τα περισσότερα κεφάλαια για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας ανέφερε στο Reuters ότι η Τράπεζα ψάχνει να βρει την καταλληλότερη ευκαιρία για να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων της, χωρίς να απομειώνεται η αξία των μετοχών.

    O δείκτης των τραπεζών βρέθηκε σε χαμηλά όλων των εποχών στις 456,98 μονάδες. Στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης έγιναν προσπάθειες να περιοριστούν οι απώλειες, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στις 506,08 μονάδες με πτώση 8,81%.

    Οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και ΕΥΡΩΒ έκλεισαν με απώλειες 20,73% και 14,06% αντίστοιχα, στα 1,30 και 0,541 ευρώ. Ακολούθησε η Τρ. Αττικής με πτώση 13,46%. Μικρότερες πιέσεις για την ΕΤΕ και Alpha Bank που έκλεισαν με απώλειες 5,49% και 3,28% αντίστοιχα.

    Η εικόνα στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες μετοχές, καθώς τα margin calls στα χαρτοφυλάκια πυροδότησαν ρευστοποιήσεις και σε άλλες μετοχές για να καλυφτούν.

    Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν η μετοχή της ΔΕΗ κλείνοντας με απώλειες 6,67%, η ΜΙΓ που κατέγραψε πτώση 8,43%, ο ΟΠΑΠ (-5,54%), η ΜΟΗ (-1,72%) και ο ΟΤΕ (-1,77%) στα 10,35 ευρώ. Σε σημερινή της έκθεση η IBG χρηματιστηριακή χαμήλωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 12,7 ευρώ από 13,5 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση “accumulate” (συσσώρευση).

    Ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικά στα 100,81 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 62,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ