• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βροχή τα πακέτα στις τράπεζες, νέα υψηλά στην Τέρνα Ενεργειακή, δεν ξεδιψάει τους αγοραστές η Coca Cola


    Coca Cola, τράπεζες και Βιοχάλκο οδήγησαν την αγορά σε θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, χωρίς όμως καμία υποσχετική για την επόμενη μέρα ή τέλος πάντων για την βραχυπρόθεσμη τάση.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. παρά μία μονάδα έκλεισε στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 928,66 μονάδες και με κέρδη 0,54%.

    Οι συναλλαγές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ήταν σημαντικές, ξεπερνώντας αυτήν τη φορά τα 91 εκατ. ευρώ.

    Περίπου μιάμιση ώρα πριν από το κλείσιμο, τα μόνιτορ στις χρηματιστηριακές κατακλύστηκαν από πακέτα στις τράπεζες, ανεβάζοντας την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 22,45 εκατ. ευρώ και τον καθαρό τζίρο κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ.

    Για του λόγου το αληθές, μετά τις 16.00 πραγματοποιήθηκαν τέσσερα πακέτα στην Eurobank, 5,9 εκατ. τεμαχίων. Λίγο πριν από τις δημοπρασίες έγιναν τρία πακέτα στην Εθνική, περίπου 2,3 εκατ. τεμαχίων, και τέσσερα πακέτα στην Alpha Bank, περίπου 2,6 εκατ. τεμαχίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετατοπίσεις θέσεων λόγω αλλαγής θεματοφύλακα συνεχίζονται, εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιήσει το mononews.gr από την περασμένη εβδομάδα.

    Κατά τα άλλα, μία ανάσα πριν από τα υψηλά 52 εβδομάδων η Alpha στα 1,86 ευρώ (1,92 τα υψηλά 52 εβδομάδων) και κέρδη πάνω από 2,4%, 2,78% η άνοδος της Εθνικής στα 2,96 ευρώ (3,14 τα υψηλά 52 εβδομάδων) και 4,59% η μετοχή της Eurobank, στα 0,8995 ευρώ (υψηλό 0,98 ευρώ). Σημειωτέον, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αναβαθμίσεις από τη Citigroup και την JP Morgan για τις τράπεζες, ενώ σε σχέση με την αγορά το ξεκίνημα του τραπεζικού κλάδου το 2020 ήταν υποτονικό.

    Αγορές, επίσης, στην Βιοχάλκο, στα 3,74 ευρώ, και πάνω από 2% η άνοδος για την μετοχή της Coca Cola, που κινείται στα 32,2 ευρώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων 2019.

    Νέα υψηλά για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 8,13 ευρώ και πληροφορίες για έκδοση ομολογιακού από την ΓΕΚ Τέρνα.

    Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, απώλειες  πάνω από 1% κατέγραψε ο ΟΤΕ, στα 13,7 ευρώ εξαιτίας της κόντρας ανάμεσα στην διοίκηση και τους εργαζόμενους.

    Κατά τα άλλα, η αγορά κοιτάζει τις 1.020 μονάδες, χωρίς όμως η τάση να είναι τέτοια που θα την οδηγήσει γρήγορα. Ειδικά όσο υπάρχουν οι ανησυχίες εξαιτίας των γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ν.Α. Μεσόγειο.

    Από την άλλη, η χώρα έχει μπει από σήμερα στη νέα μεταμνημονιακή αξιολόγηση αφού οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ