• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βροχή οι εντολές αγορών σε Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς μετά την αποκάλυψη της έκθεσης της Goldman Sachs από το mononews

    Χρηματιστήριο: Βροχή οι εντολές αγορών σε Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς μετά την αποκάλυψη της έκθεσης της Goldman Sachs από το mononews

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Ισχυρές εντολές αγορών στις τράπεζες αλλάζουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Μετά από ένα μήνα η αγορά επιστρέφει πάνω από τις 900 μονάδες, διασπώντας μάλιστα την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 905 μονάδων, κλείνοντας στις 908,13 και με κέρδη 1,02%.

    Ο δε τζίρος αποτελεί επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές ότι οι ξένοι επιστρέφουν στις τράπεζες κάτι που φάνηκε τις προηγούμενες μέρες από το σερί ανόδου στην Eurobank, την κίνηση πάνω από το 1,42 ευρώ στην Πειραιώς, το μάζεμα της Alpha από τα όρια του 1 ευρώ και τη διατήρηση από την ΕΤΕ των 2,5 ευρώ.

    Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε πια τις 580 μονάδες, αφήνοντας υποσχέσεις για μεγαλύτερη κίνηση. Οι ξένοι επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τους χρηματιστές, στα χαρτιά που γνωρίζουν καλύτερα. Κι αυτά είναι οι τράπεζες.

    Το σύνθημα δόθηκε μετά την αποκάλυψη του mononews και της έκθεσης της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η εγχώρια κεφαλαιαγορά μπορεί να γράψει στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 τις 1.000 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να… σπάσουν στη συνέχεια υτα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές από εκείνους που ρωτούσαν να μάθουν για συγκεκριμένες μετοχές, προοπτικές και τιμές στόχους. Με λίγα λόγια, το ενδιαφέρον επιστρέφει στην αγορά.

    Για πρώτη φορά μετά από μήνες, αν όχι χρόνια οι τραπεζικές μετοχές είναι πρώτες στη λίστα των μετοχών με τον μεγαλύτερο όγκο και διακίνηση μετοχών. Στην Alpha λοιπόν, άλλαξαν χέρια 11,6 εκατ. τεμάχια, στην Eurobank 6,097 εκατ., στην ΕΤΕ 3,3 εκατ. τεμάχια και στην Πειραιώς 2,56 εκατ. Από τα 98 εκατ. ευρώ, τα 32 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες.

    Σχεδόν τα 23,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 74 εκατ. ευρώ.

    Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση στη ΔΕΗ, μία μέρα μετά τη γενική συνέλευση που έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ξεκινήσει ήδη τα roadshows με τους ξένους οίκους και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου μπορεί να ανοίξει ακόμα και την επόμενη Τρίτη.

    Η μετοχή έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 2,1%, στα 9,50 ευρώ, διακινώντας 822 χιλιάδες τεμάχια. Ο ΟΠΑΠ απορρόφησε τους κραδασμούς από την αποκοπή του προμερίσματος των 10 λεπτών και έκλεισε με άνοδο 1%, στα 13,72 ευρώ διακινώντας 310 χιλιάδες τεμάχια. Στον ΟΤΕ παρά τις απώλειες, στα 15,40 ευρώ, άλλαξαν χέρια 1,055 εκατ. τεμάχια, με σταθερές αγορές από το εξωτερικό.

    Επιστρέφοντας στις τράπεζες, κέρδη 2,5% για την Πειραιώς, στο 1,493 ευρώ, 2,4% για την ΕΤΕ, στα 2,67 ευρώ και 1,01% για την Alpha, στο 1,146 ευρώ. Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι η ΕΤΕ, μαζί με την ΔΕΗ (μετά την αύξηση κεφαλαίου) και τον Μυτιληναίο έχουν σοβαρό προβάδισμα ένταξής τους στον MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών στις 11 Νοεμβρίου.

    Επίσης, αγορές βγήκαν και στην Jumbo, μετά τις πληροφορίες για διανομή αυξημένου κατά 24% μερίσματος για τα φετινά κέρδη που θα διανεμηθούν όμως, το 2022. Η μετοχή έκλεισε στα 13,43 ευρώ και με κέρδη 2,2%.

    Κατά τα άλλα, πάνω από 3% τα κέρδη στην ΕΧΑΕ, 2,4% στην ΕΥΔΑΠ, 1,6% στην Μότορ Όιλ που επέστρεψε πάνω από τα 15 ευρώ, 1,1% για τον Μυτιληναίο, στα 15,52 ευρώ και 1,7% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 11,82 ευρώ με 649 χιλιάδες τεμάχια.

    Στην αγορά συζητείται εντόνως δε, ότι η έκθεση της Goldman Sachs που αποκάλυψε το mononews και προβλέπει ότι ο γενικός δείκτης θα μπορούσε να βρεθεί στις 1000 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι τυχαία και ενδεχομένως συνδέεται με την προσδοκία κάποιας καλής εξέλιξης από την αξιολόγηση της S&P την Παρασκευή.

    Από την άλλη όμως, ο ίδιος οίκος έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις τιμές στόχους των τραπεζών, ενεργοποιώντας ισχυρά κεφάλαια τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας κινείται με ταχείς ρυθμούς για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων σε ποσοστά ισάξια με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή κάτω από 10%.



    ΣΧΟΛΙΑ