• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άλλαξε το σκηνικό, «κρατούν» οι τράπεζες


    Εντελώς διαφορετικό, σε σχέση με την εικόνα που επικρατούσε μέχρι τώρα, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας.

    Μετά τις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων, που πυροδότησαν ισχυρό ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, οι επενδυτές αναζητούν πλέον νέους καταλύτες για να συνεχίσουν να οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τις αγορές. Η τελευταία εξέλιξη, ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε εμβόλιο για την Covid-19, δίνοντας το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, δεν φαίνεται ικανή να τροφοδοτήσει με νέα καύσιμα το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα ειδικά που η πανδημία συνεχίζει να δείχνει αμείλικτη τα δόντια της στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

    Έτσι, μετά τη συγχρονισμένη ανοδική κίνηση των αγορών που καταγράφηκε τον μήνα που πέρασε, ο ενθουσιασμός καταλαγιάζει μπροστά στα ρίσκα που εξακολουθούν να υπάρχουν, τα περιοριστικά μέτρα που συνεχίζουν να ισχύουν και την αβεβαιότητα για τον χρόνο άρσης των lockdowns. Κατάσταση που αφορά, βεβαίως, και την ελληνική αγορά, με την οικονομία να πλήττεται ακόμη και την κυβέρνηση να επιδιώκει με την παράταση μέτρων στήριξης (επιδόματα σε εργαζόμενους υπό αναστολή, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για τους δανειολήπτες, επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις) να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα καθ’ ημάς, το σενάριο άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου μοιάζει όλο και πιο απίθανο, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περιορισμοί να συνεχιστούν και μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

    Λίγα λεπτά μετά τις 16:00, ο ΓΔ στο ΧΑ καταγράφει πλέον απώλειες 0,12%, στις 757,33 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 82 εκατ. ευρώ.

    Ανοδικά οι τράπεζες Alpha, Eurobank και ΕΤΕ, σε αρνητικό πρόσημο «γύρισε» η Πειραιώς.

    Επιμένει ανοδικά η Μυτιληναίος, μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία μονάδας αξιοποίησης απορριμμάτων στο Cheshire της Αγγλίας, αλλά και Coca Cola HBC, ενώ απώλειες καταγράφουν πλέον Aegean ΑΡΑΙΓ -0,68% 11,69 και ΟΠΑΠ.

    Πιέσεις βγαίνουν από το πρωί στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,10% 11,03, με το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στο Investors Day. Απώλειες για τα ΕΛΠΕ, πιο περιορισμένες για τον ΑΔΜΗΕ, απώλειες και για την ΓΕΚ Τέρνα, θετικό πρόσημο για τον ΟΤΕ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 40 είναι ανοδικές και 59 πτωτικές.



    ΣΧΟΛΙΑ