• Πολιτική

    Όλο και πιο κοντά στα Χριστούγεννα το άνοιγμα της αγοράς – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο μήνυμά του

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Όλο και πιο απίθανο μοιάζει το σενάριο άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περιορισμοί να συνεχιστούν και μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Η πορεία των κρουσμάτων και η κατάσταση στο σύστημα υγείας μέσα στις επόμενες ημέρες είναι τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν τις αποφάσεις, τις οποίες είναι πιθανόν να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του προς τους πολίτες Πέμπτη ή Παρασκευή.

    Από τα στοιχεία που παρουσιάζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ αυτό που παρατηρείται είναι μια μικρή αποκλιμάκωση, αλλά όχι αυτή που θα ήθελαν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση. Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πάλι υψηλός, έφτασε τα  2.199, 111 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 596 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Παρ’ όλο που οι ημέρες περνούν, η πίεση στο σύστημα υγείας δεν μειώνεται σημαντικά, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, όπου το ένα μετά το άλλο τα περιφερειακά νοσοκομεία φτάνουν στο κόκκινο. Από χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης βρίσκεται στην Πιερία, για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται να λύσει τον γρίφο του ανοίγματος της αγοράς εν όψει Χριστουγέννων.

    Πιθανόν είναι κάποια καταστήματα του λιανεμπορίου να ανοίξουν από τις 14 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ανοίγει όλη η αγορά, καθώς σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και στην συνέχεια τα μεγαλύτερα και τα εμπορικά κέντρα. Κι αυτό, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

    «Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού» δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα. Εμείς μπορεί να κάνουμε σενάρια, να λέμε πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, να λέμε ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούν, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή».

    Αυτό που φαίνεται να απομακρύνεται είναι το άνοιγμα των σχολείων -ακόμη και των δημοτικών-, καθώς πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που συστήνουν να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Πρωτοχρονιά.

    «Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε σχετικά ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα σχολεία σε «δύο ταχύτητες» με γεωγραφικά κριτήρια διέψευσε χθες ο κ. Πέτσας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε χθες τον προβληματισμό του αναφορικά με το μέλλον της εστίασης στις γιορτές, υπόθεση εργασίας την οποία περιέγραψε ως «δύσκολη εξίσωση».

    Ακόμη, μάλιστα και στο καλό σενάριο, δηλαδή το να λειτουργήσει κάποια στιγμή η εστίαση, αυτό θα συμβεί με πολλούς περιορισμούς και μόνο για τα εστιατόρια, καθώς θα απαγορεύονται η μουσική, η δυνατότητα για όρθιους πελάτες και η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δερμιτζάκης: Με τόσα κρούσματα ξεχνάμε το άνοιγμα στις γιορτές-Πού οφείλεται ο υψηλός αριθμός

    Σε τρεις δόσεις το δώρο Χριστουγέννων: Εξόφληση μέχρι 15 Ιανουαρίου σε όσους μπήκαν σε αναστολή



    ΣΧΟΛΙΑ