array(0) {
}
        
    
Menu
0.15%
Τζίρος: 156.00 εκατ.

Ισραήλ: Ετοιμάζει την απάντησή του στην κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η Χαμάς στην Γάζα

Comments

Με συγχρονισμένη ανοδική κίνηση όλων των αγορών του πλανήτη ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος.

Αποτέλεσμα της ευφορίας που μεταδόθηκε από τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και της νίκης του Joe Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Έτσι, οι δείκτες αναρριχήθηκαν ακόμη και σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, όπως ήταν στην περίπτωση του Dow Jones, προεξοφλώντας τη δυναμική επανεκκίνηση των οικονομιών  από το 2021.  Στις άλλες χώρες, πλην των ΗΠΑ, ωστόσο, οι επιδόσεις του Νοεμβρίου κατά κανόνα συνέβαλλαν στον περιορισμό των απωλειών που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι επιδόσεις ρεκόρ (+29,4% για το Γενικό Δείκτη, +69,6% για τις τράπεζες) οδήγησαν σε κούρεμα των ετήσιων ζημιών (-19,61% για το Γ.Δ., -54,71% για τις τράπεζες).

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν  περιοριστικά μέτρα, ενώ στη χώρα μας διατηρούνται τα lockdown με αβέβαιο το χρόνο άρσης τους. Με την οικονομία να πλήττεται ακόμη και την κυβέρνηση να επιδιώκει με την παράταση μέτρων στήριξης (επιδόματα σε εργαζόμενους υπό αναστολή, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για τους δανειολήπτες, επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις) να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα προέλθουν από το ΠΔΠ 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Έκθεση Πισσαρίδη να υποδεικνύει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα.

Τα παραπάνω δεδομένα αξιολογούνται επί του παρόντος θετικά από διάφορους φορείς: την Ε.Ε. που απέδωσε τα εύσημα με το Eurogroup να εγκρίνει τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα ύψους €767 εκ. Το ΔΝΤ που βλέπει ικανοποιητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για το 2021 ενώ χαρακτηρίζει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος έστω και αν στο τέλος του  2020 φτάσει στο 209% του ΑΕΠ ή και ψηλότερα στη συνέχεια. Τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία να υποδεικνύει την ανάγκη για επιτάχυνση της εξυγίανσης  των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών ώστε ο λόγος των NPEs επί του συνόλου να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί για την πορεία τους.

Διαμορφώνεται έτσι ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστήριο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, αν και η διαδικασία του window dressing ολοκληρώθηκε με τη λήξη του 11μήνου, με το κλίμα επικείμενων deals σε αρκετές περιπτώσεις (μεταβίβαση ΕΕΓΑ, διαγωνισμοί ναυπηγείων, ΛΑΡΚΟ κοκ) να συντηρείται.

Παράλληλα, στις 14/12 οι  540 εκλέκτορες καλούνται στις ΗΠΑ να επισημοποιήσουν την εκλογή Biden ως Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα στις 10/12 η Σ.Κ. της Ε.Ε. έχει μια καυτή ατζέντα προς διεκπεραίωση με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην τελική ευθεία είναι τέλος η διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με την Μ. Βρετανία με το ενδεχόμενο ενός άτακτου brexit να είναι ορατό. Εξελίξεις που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες, με τη μεταβλητότητα και τις συγκινήσεις να  αναμένεται να εκδηλώνουν το ηχηρό παρόν τους !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην καταληκτική ημερομηνία της 9ης Ιουλίου
Με το βλέμμα στην Μέση Ανατολή και στους δασμούς
Χρηματιστήριο: Σε πλήρη εξέλιξη το «January effect»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτές για Metlen: Η εισαγωγή στο LSE φέρνει στο προσκήνιο τιμές στόχους πάνω από τα €60
Πώς αμείβονται υπερωρίες και υπερεργασία: Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί
Ο αδελφός, η κόρη και τα σόγια της Βουλής
Κεφαλαιαγορά: Εντός 15 ημερών αναμένει την προαιρετική δημόσια πρόταση του Euronext για Χ.Α.
Διαρθρωτική στασιμότητα και επενδυτική ασυμμετρία: Η αθέατη κρίση της ελληνικής παραγωγικής βάσης
Εριέττα Κούρκουλου Λάτση στο mononews: Ονειρεύομαι έναν κόσμο που δε θα υποφέρει κανείς
Πετρέλαιο: Δεύτερη ημέρα απωλειών για το Brent αναμένοντας νέα αύξηση παραγωγής από τον OPEC+
Ευρωαγορές: Ανησυχία ξανά για τους δασμούς των ΗΠΑ καθώς πλησιάζει η 9η Ιουλίου
ΔΕΗ: Διέθεσε 1,17 εκατ. ίδιες μετοχές σε 178 στελέχη της
Metlen: Τέταρτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού