• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το γύρισμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η αντίδραση σε Βιοχάλκο και Άβαξ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Συσσώρευσης συνέχεια για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση με καθαρό τζίρο λίγο πάνω από τα 54 εκατ. ευρώ για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έκλεισε στις 909,84 μονάδες με ελαφρώς αρνητική μεταβολή της τάξης του 0,05%.

    Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,48 εκατ. ευρώ – και πάλι χαμηλός, αν σκεφθεί κανείς ότι τον προηγούμενο μήνα ο μέσος ημερήσιος τζίρος είχε διαμορφωθεί πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ.

    Τα μάτια και η προσοχή της αγοράς ήταν στραμμένα στην μετοχή της Alpha, η οποία έχει μπροστά της την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή διακινήθηκαν περισσότερα από 6,6 εκατ. τεμάχια και πλέον ο γρίφος είναι η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί το book building. Η μετοχή φαίνεται να καλύπτει μέρος από το χαμένο έδαφος, κλείνοντας στην περιοχή των 1,14 ευρώ.

    Ρηχή ήταν η αντίδραση των υπολοίπων μετοχών των συστημικών τραπεζών. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποίησε υψηλό ημέρας στα 2,582 ευρώ για να κλείσει τελικά με απώλειες της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Στη Eurobank συνεχίστηκε το μάζεμα πέριξ των 0,85 και στην Πειραιώς στην περιοχή των 1,51 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισ. ευρώ.

    Είναι προφανές ότι η αγορά αναζητεί έναν ισχυρό καταλύτη που θα την οδηγήσει στην επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων. Οι προοπτικές φαίνονται ευοίωνες, αλλά το θέμα είναι ότι οι ξένοι απέχουν. Μετά την αύξηση της μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ της Πειραιώς και την επικείμενη της Alpha, η αγορά έχει κατεβάσει ταχύτητα.

    Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέο placement, αυτή τη φορά στην Cenergy της οικογένειας Στασινόπουλου, στην οποία η Βιοχάλκο εντοπίζεται με ποσοστό της τάξης του 80%.

    Γύρισμα για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που, από τα χαμηλά των 9,60 ευρώ ενδοσυνεδριακά, έκλεισε στα 9,71 ευρώ. Νωρίτερα, υπεγράφη η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα που θα συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία. Χθες, η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή αναφέρθηκε στην προοπτική της δημιουργίας 3.000 MW στην τρέχουσα 5ετία, δίδοντας ώθηση 1%, επαναφέροντας την μετοχή πάνω από τα 12 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 17/6.

    Πτώση πάνω από 1,2% για τον Μυτιληναίο, στα 15,30 ευρώ, καθώς σήμερα απεκόπη το δικαίωμα στο μέρισμα. Σήμερα η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,3779 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο με τις ίδιες μετοχές), το οποίο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,4% ( καθαρό 0,3591).

    Πάνω από 3% τα κέρδη για την Άβαξ η οποία έχει αναλάβει τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας.

    Πάνω από 1,5% η άνοδος για την Βιοχάλκο με 83.000 μετοχές, ενώ ισχυρή ήταν αντίδραση για τα χαρτιά του ομίλου Κόκκαλη, με την Ιντρακάτ να κάνει rebound 5,73%, στα 1,845 ευρώ, κέρδη 16,5% για την Ιντραλότ και λιγότερο, 1,36%, για την Ιντρακόμ.

    Ισχυρά τα κέρδη 2,3% για την Λάμδα καθώς έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να πέσουν οι υπογραφές παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού από το Δημόσιο.

    Κέρδη 3,6% και για την Τεχνική Ολυμπιακή στην οποία άλλαξαν χέρια περισσότερα από 85 χιλιάδες κομμάτια.

    Κατά τα άλλα, σταθεροποιητικές τάσεις στον ΟΤΕ, στα 15,51 ευρώ, ΜΟΗ, στα 14,57, Ελλάκτωρ, στα 1,49, ΔΕΗ στα 9,12.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες με βοήθεια από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

    Σταϊκούρας: Ουσιαστικός ο ρόλος της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

    Ε65: Έπεσαν οι υπογραφές με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το βόρειο τμήμα



    ΣΧΟΛΙΑ