• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τι αγορά θέλει ο Γιάννος Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ), πτώση στις τράπεζες, το μέρισμα του Jumbo και οι εντολές στη Reds


    “Αρκούδες προ των πυλών”, είναι ο τίτλος σε πολλά ρεπορτάζ του διεθνή οικονομικού τύπου το πρωί της Δευτέρας.

    Η αίσθηση που υπάρχει στις αγορές είναι ότι έρχεται μία διόρθωση γενικευμένου τύπου στις μετοχές, όσο υπάρχει η απειλή της αύξησης των επιτοκίων.

    Οι αγορές προφανώς σιχαίνονται την αβεβαιότητα.

    Την Τετάρτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Fed.

    Κι ενώ είχε προεξοφληθεί ότι ο χορός αύξησης των επιτοκίων θα ξεκινούσε τον προσεχή Μάρτιο, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, δηλαδή νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν.

    Το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται οδηγεί σε μία ακόμα βουτιά, όπως φαίνεται από το ξεκίνημα στις ευρωπαϊκές αγορές, με πτώση οριακή προς το παρόν.

    Κλίμα, το οποίο για μία ακόμα μέρα ακολουθεί το Χ.Α., παρά το γεγονός, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ότι ο νέος επικεφαλής της ΕΧΑΕ είναι ένας άνθρωπος της αγοράς με εμπειρία στο risk management, ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος.

    Από το 2014, αν ανατρέξει κανείς σε ομιλίες και δηλώσεις του, ο κ. Κοντόπουλος δίνει την αίσθηση ότι τίθεται υπέρ της επιθετικής στρατηγικής επενδυτικής πολιτικής σε ότι έχει να κάνει με τα χρηματιστήρια.

    Από το 2014 ο κ. Κοντόπουλος πίστευε στην ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όσο βρισκόταν επικεφαλής στην Eurobank Asset Management, πολιτική η οποία δεν δικαιώθηκε με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη χρονιά και τις γνωστές συνέπειες…

    Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο υποχωρεί κάτω και από τις 840 μονάδες με την στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 932 μονάδων.

    Πτώση 1,37% για την Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59, στο 1,265 ευρώ, μετοχή η οποία σημειώνει τα περισσότερα κέρδη από τον τραπεζικό κλάδο, σχεδόν 19%.

    Απώλειες 1,3% για την ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81, στα 3,189 ευρώ, στα 0,984 ευρώ υποχωρεί η Eurobank με απώλειες κάτω από 1% και 0,8% οι απώλειες για την Πειραιώς, στο 1,43 ευρώ.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι πτωτική.

    Στα 8,70 ευρώ υποχωρεί η ΔΕΗ και με απώλειες πάνω από 1%, 1,8% οι απώλειες για την Aegean, 1,3% οι απώλειες στην ΜΟΗ, 3,5% η πτώση στο Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,03% 29,48, που κόβει το μέρισμα των 0,385 ευρώ, οριακές απώλειες σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, στα 16,76 ευρώ και 12,82 ευρώ αντίστοιχα.

    Στον αντίποδα από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επιστρέφουν οι αγοραστές στην πληροφορική σε Έντερσοφτ και Έψιλον Νετ, ενώ κέρδη πάνω από 6% σημειώνει η Reds. Αντίδραση 1,9% στην Ελινοιλ.



    ΣΧΟΛΙΑ