• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στο ρελαντί χωρίς τζίρο η αγορά – Στο +2% η Aegean ενόψει των Βρετανών τουριστών

    Χρηματιστήριο: Στο ρελαντί χωρίς τζίρο η αγορά - Στο +2% η Aegean ενόψει των Βρετανών τουριστών

    Ευτύχης Βασιλάκης, Aegean


    Θετικό το πρόσημο για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά σε μία άνευρη συνεδρίαση, υποτονική, χωρίς ενδιαφέρον και συμμετοχή με αποτέλεσμα ο τζίρος να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ και ο καθαρός (χωρίς τα πακέτα) περίπου στα 29 εκατ. ευρώ.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858,13 μονάδες και κέρδη 0,46%, με τους επενδυτές να έχουν περισσότερο το μυαλό τους στις καλοκαιρινές διακοπές, παρά στο ταμπλό. «Δεν χτυπούσε το τηλέφωνο», σημειώνει με νόημα παλιός χρηματιστής, δίνοντας το στίγμα της ημέρας.

    Ακόμα και οι προσπάθειες της Κριστίν Λαγκάρντ να κρατήσει την οικονομία της ευρωζώνης ζεστή κι ενώ καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, φαίνεται ότι δεν αγγίζουν τους επενδυτές και ειδικά τους ξένους, οι οποίοι απέχουν από τα δρώμενα της Λεωφόρου Αθηνών. Σήμερα σημειώθηκε ένας από τους χαμηλότερους τζίρους της χρονιάς, ο τρίτος χαμηλότερος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 4/2, 33,1 εκατ. και 18/1 29,4 εκατ.

    Blue chips έκλεισαν στο «συν» με ελάχιστα κομμάτια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Μότορ Όιλ που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά έκλεισε με άνοδο 2% (τελικά έκλεισε με κέρδη λίγο πάνω από 1%) και μόλις… 31 χιλιάδες τεμάχια! Τον μεγαλύτερο τζίρο έκανε η Alpha με… 3,18 εκατ. ευρώ, ακολούθως ο ΟΠΑΠ με 2,9 εκατ., ο ΟΤΕ με 2,6 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ με 2,5 εκατ. και ο Μυτιληναίος με 1,7 εκατ. ευρώ.

    Στις τράπεζες μάλλον σταθεροποιητικά κινήθηκε η Alpha, στο 1,04 ευρώ, απώλειες για την Εθνική, στα 2,19 ευρώ και πτώση 1,3%, μικρά τα κέρδη, μόλις 0,6% για την Eurobank, στα 0,76 ευρώ και αμετάβλητη η Πειραιώς, στο 1,35 ευρώ.

    Το άνοιγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αναμένονται προσεχώς πάνω από 350 πτήσεις, έδωσε ώθηση 25 στην Aegean, που έκλεισε με άνοδο στα 5,10 ευρώ και όγκο πάνω από 100.000 τεμάχια. Κέρδη 1,98% για την ΕΧΑΕ, στα 3,85 ευρώ ενώ πάνω από 1% σημείωσαν ο ΟΤΕ, στα 14,79, η Coca Cola, στα 31,29 και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,48 ευρώ. Στα 8 ευρώ διατηρήθηκε η Lamda.

    Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Reds έκλεισε με άνοδο πάνω από 1% με μόλις 13 χιλιάδες κομμάτια. Κέρδη 1,5% για τον ΟΛΘ με 100 τεμάχια (!) και 2,37% για τα Πλαστικά Θράκης, στα 7,78 ευρώ και 82 χιλιάδες κομμάτια, δείχνοντας ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί σε κάποιες μετοχές συνεχίζεται.

    Σημειώνεται ότι οι νέες μετοχές ΟΠΑΠ που θα εκδοθούν από την επανεπένδυση του μερίσματος θα είναι στην τιμή των 11,14 ευρώ.

    Νωρίτερα, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ στην ανακοίνωση που ακολούθησε, τονίστηκε ότι, περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ μπροστά (well ahead) από το τέλος του ορίζοντα προβλέψεων και διατηρήσιμα για το υπόλοιπο της περιόδου πρόβλεψης, και κρίνει ότι η πραγματοποιηθείσα πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι επαρκώς ενισχυμένη για να συνάδει με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα».

    «Μπορεί επίσης να υιοθετήσει μια μεταβατική περίοδο, στην οποία ο πληθωρισμός είναι μέτρια πάνω από τον στόχο», συμπληρώνει.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα στο άνοιγμα της Πέμπτης

    ΕΚΤ: Διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα

    Λαγκάρντ: Αναμένεται ισχυρότερη ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ